Pacquiao laposra verte de la Hoyát (videó)

Hatalmas meglepetés történt a Las Vegas-i éjszakában: Manny Pacquiao szinte leradírozta a hat súlykategóriában is világbajnoki övig jutó amerikai szupersztárt, Oscar De La Hoyát. Ám nem is az eredmény a meglepetés, hisz „Pacman”-t eddig is a legjobb bokszolónak tartották súlycsoportoktól függetlenül, hanem a mérkőzés képe volt döbbenetes, merthogy az egy év alatt három súlycsoportot fellépő fülöp-szigeteki ikon esélyt sem adott ellenfelének.

A küzdelmet „álommérkőzésként” harangozták be, ám korábban nagyon kevesen álmodoztak ilyen párosításról, merthogy még egy esztendővel ezelőtt is négy súlykategória választotta el a két harcost: Oscar nagyváltósúlyban (69,85 kg), Pacquiao kiskönnyűsúlyban (58,97 kg) nyomult, vagyis közel 11 kg differencia volt a bokszolók között. Pacquiao 2008 elején viszont fellépett könnyűsúlyba, ahol megszerezte a WBC övet, de Oscar is utolsó meccsén már szinte váltósúlyban bokszolt. A megállapodás ennek ellenére meglepetés volt, de nem logikátlan, hisz a két közönségkedvenc csatája üzletileg mindig tuti siker.

A szurkolók játékos tippelgetéseit nyomon követve úgy tűnt, hogy Pacquiao egyértelműen esélyesebb, ám a szakmai fórumokon sokan mégis Oscart favorizálták, hisz a nagyobb ütőtáv, az egyértelmű súlyelőny mellett effektív a boksztudás is mellette szólt. De az mérkőzés minden forgatókönyvet átírt, Manny Pacquiao (48 győzelem – 3 vereség – 2 döntetlen) élete egyik legösszeszedettebb produkcióját nyújtotta, és valósággal átgázolt versenytársán.

Pacquiao a világ legjobbja (MTI/EPA)

A mérkőzést magát felesleges sokat boncolgatni, hisz Pacquiao a küzdelem minden elemében felülmúltat ellenfelét. „Pacman” sokat mozgott, hogy ne nyújtson állandó célpontot ellenfelének, miközben ellenfele ütőtávjába belépve jabekkel, és jó ütemben eleresztett balegyenesekkel folyamatosan sakkban tartotta az amerikait. Tehette mindezt azért, mivel kézsebességben kozmikus különbség volt a két bokszoló között.

Kis túlzással a mérkőzés már a 2. menet közepén eldőlt, és a 4. menettől a levegőben lógott Pacquiao kiütéses győzelme is, hisz a „Golden Boy” erejét a védekezés emésztette fel. A 7. menetben volt úgy, hogy Oscar De La Hoya (39 győzelem – 6 vereség) másfél percen keresztül egyetlen ütést sem indított, miközben ellenfele szépen lezsákolt, és szinte kegyelmet gyakorolt avval, hogy nem ütötte ki! Aztán a 8. menet utáni szünetben Oscar sarkában győzött a józan ész, azaz feladták a reményvesztett meccset.

Ez a győzelem ugyan aligha emelte újabb szakmai magasságokba Manny Pacquiaót, hisz eddig is minden P4P ranglistán a legjobbnak tartották, de a pénztárcáját gyaníthatóan egy életre teletömte. Hogy ezt követően vissza tért-e könnyűsúlyba, még nem tudni, de alighanem váltósúlyban sem marad. Logikusan most egy Hatton-Pacquiao küzdelem lenne a legpiacképesebb közönségmeccs, melyet kisváltósúlyban rendezhetnének meg. Ennek összehozása akár Oscar De La Hoya feladata is lehetne, mivel a mostani mérkőzése után akkor cselekszik helyesen, ha már csak a szervezői munkáira koncentrál.

Nézze meg a mérkőzést!

—-Khan diadalmas visszatérése—-

Szeptemberben év egyik leglátványosabb bukását produkáló brit-pakisztáni „Csodagyerek”, az olimpiai ezüstérmes Amir Khan (19 győzelem – 1 vereség) Londonban tért vissza, éspedig az Oisin Fagan (22 győzelem – 6 vereség) elleni WBO nemzetközi bajnoki címmeccsen.

A két bokszoló nem volt azonos szinten, Khan könnyedén torolta meg ellenfele próbálkozásait, és már a nyitó menetben kétszer leütötte az írt. A harmadikban újra leküldte, majd amikor már nagyon közel volt a kiütés, a bíró véget vetett a küzdelemnek, ám akkor már Fagan sarka is bedobta a törölközőt.

Az ellenfél nívója miatt továbbra is kérdéses, hogy Khan túl van-e a szeptember brutális kiütéses vereségén.

Címkék: küzdősport