A Gomorra lett az év legjobb európai filmje

A Gomorra című olasz film, Matteo Garrone olasz rendező munkája tarolt az Európai Filmakadémia szombat esti díjkiosztóján a dán fővárosban. A Roberto Saviano azonos című könyvén alapuló, a nápolyi szervezett alvilágot bemutató alkotás nyerte el az idei év legjobb európai filmjének járó fődíjat, és négy további első díjat söpört be.

A Gomorra rendezője kapta a legjobb rendező, főszereplője, Toni Servillo a legjobb színész díját, továbbá ennek a filmnek ítélték oda a legjobb forgatókönyvért és a legjobb operatőri munkáért járó elismerést is.

Legjobb színésznőként a brit Kristin Scott Thomast jutalmazták az Il y a longtemps que je t’aime (Régóta szeretlek) című francia filmben nyújtott alakításáért. Az 1800 tagú Európai Filmakadémia 21. alkalommal ítélte oda az európai filmművészet Oscarjaiként emlegetett elismeréseket. A szombat esti koppenhágai díjkiosztó gálán jelen voltak a dán királyi család tagjai és a dán miniszterelnök is.

Noha szakmai berkekben is odafigyelnek rá, az 1989-ben alapított díj még nem ér föl olyan nagy európai filmfesztiválok elismeréseivel, mint amilyen a cannes-i, a velencei vagy a berlini.

Címkék: kultúra