Ítéletet hirdettek O.J. Simpson ügyében

Fegyveres rablás és emberrablás miatt legkevesebb tizenöt év börtönbüntetésre ítélték pénteken Las Vegasban O.J. Simpson egykori amerikaifutball-sztárt.

Egymásnak ellentmondó jelentések érkeztek arról, hogyan is kell értelmezni az ítéletet. Egy bírósági titkár szerint jó magaviselet esetén legkorábban kilenc év múlva szabadulhat, ugyanakkor akár 33 évet is a rács mögött tölthet az egykori sportoló, akit fegyveres rablás és emberrablás bűntettében marasztalták el.

Kegyelemért esedezett – hiába (MTI/EPA)

A 61 éves O.J. Simpson tavaly több együtt társával betört egy Las Vegas-i szálloda egyik szobájába, és fegyverrel arra kényszerített két emléktárgy-kereskedőt, illetve -gyűjtőt, hogy adjanak át neki több sporttrófeát. A tárgyaláson azzal védekezett, hogy a tőle ellopott emléktárgyakat akarta visszaszerezni, és azt vallotta, hogy sem ő, sem pedig a társai nem használtak fegyvert.

A hetvenes évek futballsztárja – aki színész és műsorvezető is volt – pénteken reszketve állt bírája előtt, és az ítélethirdetés előtt remegő hangon még bocsánatot kért, majd kegyelemért esedezett egy rövid, összefüggéstelen monológban.

A bírónő többször hangsúlyozta, hogy a mostani elmarasztaló ítéletnek nincs köze Simpson 13 évvel ezelőtti kettős gyilkossági ügyéhez, amelyben elvált felesége, valamint annak barátja megölésével vádolták, de felmentették az egykori sportolót.

Yale Galanter, a Simpsont védő ügyvédcsapat vezetője viszont azt mondta: az az 1995-ös Los Angeles-i ítélet – az a tény, hogy O J. Simpson sokak szerint akkor elkerülte a felelősségre vonást – szerepet játszott abban, hogy az esküdtszék október elején mind a 12 vádpontban bűnösnek találta védencét.

Címkék: Sportmix