Gyurcsány: még nincs egység a klímacsomagról

Jobban értik egymást a felek, de nagyon messze vannak még egymástól az álláspontok - mondta Gyurcsány Ferenc szombaton Gdanskban, miután kilenc kelet-közép-európai ország és a francia államfő egyeztetést tartott az Európai Unió tervezett energia- és klímacsomagjáról.

Magyarország és a volt szocialista országok számára nem elfogadható, hogy a jelenlegi tervezet szerint – az eredeti megállapodással ellentétben – 2005-öt tekintenék viszonyítási évnek a jövőbeli szén-dioxid-kibocsátási kvóták felosztásánál.

Nagyon komoly viták vannak a kérdésről, nagyobb viták, mint ahogy az kívülről érzékelhető, és várhatóan nehezen fog a 27 tagállam megállapodásra jutni a csomagról a jövő heti brüsszeli csúcstalálkozón – mondta a magyar kormányfő, hozzátéve, hogy felelősen senki nem fenyegetőzhet vétóval.

A visegrádi négyek, a balti államok, valamint Románia és Bulgária kormányfői azért találkoztak az unió soros elnökségét ellátó Nicolas Sarkozy francia elnökkel az észak-lengyelországi városban, hogy egyetértésre jussanak a csomagtervezet még vitatott kérdéseiről.

Az Európai Tanács a kiotói egyezményhez igazodva vállalta 2007 márciusában, hogy 20 százalékkal csökkenti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását 2020-ig az 1990-es szinthez képest. A konkrét jogszabálytervezetek kidolgozásakor azonban az Európai Bizottság azt javasolta 2008 januárjában, hogy ne 1990-t, hanem 2005-öt tekintsék viszonyítási évnek a jövőbeli szén-dioxid-kibocsátási kvóták felosztásánál.

Ezzel azonban figyelmen kívül hagynák, hogy a kelet-közép-európai országokban a 90-es években – az ipari szerkezetátalakítás nyomán – jelentős kibocsátás-csökkenés ment végbe. A közép-kelet-európai országok emiatt kompenzációt szeretnének kapni az uniótól, de a szombati egyeztetésen nem született áttörés az ügyben.

A magyar kormányfő a tanácskozáson jelezte az uniós elnöknek, hogy úgy véli: a jelenlegi ajánlat nem tisztességes, az erősebb gazdaságú tagállamok nem mutatnak szolidaritást az új tagállamok felé.

Nicolas Sarkozy úgy vélekedett a tárgyalás után a kelet-közép-európai kormányfőkkel tartott sajtótájékoztatón, hogy sikerült előrelépéseket tenni, de még nem zárult le a vita. Megértette, hogy a volt szocialista államoknak fontos, hogy a szolidaritást jobban figyelembe vegyék, és a témában folytatandó jövő heti tárgyalásain igyekezni fog, hogy ennek megtalálják a módját.

Sarkozy optimizmusának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az EU teljesíteni tudja majd vállalásait, és példát tud mutatni a világnak az energia- és klímapolitika terén.

Címkék: zöld