Bő nyállal udvarol Boldizsár

Helyi termésű déli gyümölcsből jutnak vitaminhoz a majmok, bőséges nyáladzással udvarol Boldizsár, a teve, együtt vannak a kiselefántok és szaporodnak a cápák – képes összeállítás a nyíregyházi Sóstó Zoo-ból.

Citrusfélékkel kényeztetik a főemlősöket a Nyíregyházi Állatparkban: a park mediterrán kertjének fái roskadásig vannak citrommal, naranccsal, mandarinnal és grapefruittal. Az állatkert

Vitamindús csemege – KÉPGALÉRIA

gondozói ezt kihasználva bőségesen ellátják kedvenceiket: a borneói orangutánok citromos gyümölcsteát kapnak, míg a többi majomfaj lédús naranccsal mandarinnal pótolja a napi C-vitamin-szükségletet.

A citrus-félék a legrégebbi gyümölcsök közé tartoznak, a citrom őse a Himalájából indult útjára, míg a narancs Kínából érkezett. Hazánkban az első oranzsáriumok a budai királyi palotában, az Eszterházyak és a Grassalkovichok kastélyában jöttek létre. A citrus félék felhasználása sokrétű,éterikus olajukat fűszerként és az illatszeriparban is használják.

Boldizsár és hitvese

Feleség érkezett Boldizsárhoz, az állatpark egypúpú tevecsődöréhez. A 10 éves dromedárhölgy Olaszországból érkezett férjéhez, akivel a karanténidő letelte után össze is engedték. Az első randevún Boldizsár heves udvarlással adta párja tudtára érzéseit, ami a tevéknél nyáladzást és harapdálást jelent. A jelek szerint Boldizsár vonzalma nem egyoldalú, a tevehölgy odaadóan állta az ostromot.

Teveszerelem – KÉPGALÉRIA

Egymásra találtak az elefántok

Különös barátság kezdődött az állatpark elefántkifutójában is. Bár a két elefántborjú, a négyéves Jonathan és az egy esztendős Jumaane mindig egy kifutóban élt, Yoki a 18 éves elefántmama eddig féltette kisebbik borját, és nem engedte őket közel egymáshoz.

Egymásra találtak a kiselefántok – KÉPGALÉRIA

Jonathan is neheztelt kisebb testvérére, féltékeny volt rá, mivel a kicsi megszületésével „kiesett a kosárból”, más lett a mama kedvence. A jég azonban hamar megtört, a testvérek elkezdtek egymáshoz közeledni, hancúrozni.

Kikeltek a bambuszcápák

Gyarapodott az Sóstó ZOO cápaállománya is, júniustól kezdve heti két-három tojást rakott az Akvárium bambuszcápa nősténye. A nyíregyházi tenyészpár idén több mint 40 tojást rakott, amelynek a fele már ki is kelt. A kicsik a környezet fizikai és kémiai állapotától függően 2,5 – 3 hónap után bújnak ki a tojásból, s 10-12 centiméteresen látják meg a napvilágot.

Cápaszex – KÉPGALÉRIA

Léteznek ugyan elevenszülő és álelevenszülő cápák is, de a bambuszcápa tojásokkal szaporodik. A tojások leginkább növényi terméshez hasonlítanak, melyek sarkain ragacsos függelékek láthatók. „Gyermekkorban” különleges, barna sávokkal rendelkeznek, ám kifejlett korukra a csíkok eltűnnek.

Címkék: zöld