Ausztria átverte Szentgotthárdot?

Az eddig tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy az osztrák állam nem az ígéreteknek megfelelően fogja felépíteni a heiligenkreuzi (Rábakeresztúr) szemétégetőt – jelentette ki Áder János, a Fidesz alelnöke.

Magyarországnak határozottan el kell utasítania a Szentgotthárdtól és a magyar-osztrák határtól alig több mint 100 méterre tervezett, 325 ezer tonna kapacitású hulladékégető tervét – hangsúlyozta a politikus Budapesten, ahol Szentgotthárd városa és környezetvédő civilszervezetei tiltakoztak a szemétégető ellen.

Az osztrák fél megbízhatatlanságát jól mutatja a Rába tíz éve tartó habzása, amelyet többszöri fogadkozás ellenére sem szüntettek meg. A sajtóban kisebb figyelmet kapó fürstenfeldi hőerűmű is az előzetes tervektől eltérően működik, így esetenként napi 70 tonna sót juttat a környező élővizekbe – mondta a politikus.

Áder János szerint az égető elleni tiltakozás szinte a teljes magyar közigazgatást végigjárta a politikai pártok teljes egyetértésével; az országgyűlés egyhangúlag hozott is egy négypontos határozatot, amelyben egyaránt elítélik az építkezés helyét, illetve a tervezés hiányosságait.A Szentgotthárdért Alapítvány által készített és a Mol benzinkutaknál péntektől kapható, „Danke nein!” feliratú képeslapok vásárlásával mostantól mindenki kifejezheti tiltakozását az osztrák döntéshozók ellen.

Viniczay Tibor, Szentgotthárd polgármestere barbárnak és elítélendőnek nevezte az osztrák beruházást. Álláspontja szerint az európai uniós előírásokat ugyan teljesítő osztrák beruházás veszélyezteti a környéken élők testi és mentális egészségét, valamint a város fejlődését is. A Burgenlandban keletkező szemétnél tízszer több hulladékot befogadó, „monumentális” égető ráadásul három ország természetvédelmi területeinek találkozásánál épül meg – mutatott rá.

Címkék: zöld