A magyarok fele már hazatért Bangkokból

December 15-ig zárva marad a bangkoki nemzetközi repülőtér az utasforgalom előtt a kormányellenes tüntetők blokádja miatt. A Thaiföldön rekedt magyarok fele már hazatért.

„A tiltakozó megmozdulás óriási károkat okozott az országnak. Amilyen gyorsan csak lehet, igyekszünk megnyitni a repülőteret” – hangsúlyozta közleményében Szerirat Praszutanond, a thaiföldi repülőterek ügyvezető igazgatója. A zárlat csak az utasszállító járatokra vonatkozik. A teherforgalom egyhetes kényszerszünet után kedden megindult a Szuvarnabhumi nemzetközi repülőtéren. A Reuters brit hírügynökség úgy értesült, hogy a repülőtérről kedden felszállt az első áruszállító gép.

A bangkoki nemzetközi repülőteret és a Don Muang belföldi légikikötőt egy hete szállta meg több ezer ellenzéki tüntető a kormányfő megbuktatására indított „végső csata” jegyében.

A magyarok már úton

A Thaiföldön rekedt és a bangkoki nagykövetségen bejelentkező magyarok közel felének már sikerült hazautaznia – közölte Balogh András nagykövet. A diplomata elmondta, hogy a magyar képviseletet több mint száz magyar állampolgár kereste fel. Körülbelül a felüknek sikerült olyan tanácsokat adni vagy olyan légitársaságokkal összehozni őket, hogy annak eredményeképpen elutazhattak. Vannak azonban olyanok, akiknek eddig nem volt szerencséjük a légitársaságokkal.

Elutazásra váró turisták (fotó: MTI/EPA)

Ezeknek a magyaroknak a képviselet megadta azoknak a szállodáknak a névsorát, ahova mehetnek. Majdnem minden szállodában biztosítja a bangkoki kormány, hogy egy bizonyos összeghatárig fedezi a számlákat, a magyaroknak így nincs olyan problémájuk, hogy nincs fedél a fejük fölött – mondta a nagykövet.

A nagykövet hangoztatta, hogy nem fenyegeti közvetlen veszély a magyar állampolgárokat. Mindamellett óvatosságra intette a Thaiföldön tartózkodókat vagy odaindulókat, mert megítélése szerint romlik a helyzet a délkelet-ázsiai országban.

Címkék: utazás