Szombaton indulnak haza a Bangkokban rekedt magyarok

Szombaton hazaindulnak az Unitravel jelenleg Bangkokban tartózkodó magyar utasai. Bangkokban a hét elején kormányellenes tüntetők lezárták a város két repülőterét.

A magyarok a Bangkoktól mintegy 150 kilométerre délkeletre található Pattaya város U-Tapau nevű repülőteréről indulnak haza. Szombatig az eddigieknek megfelelően szállást és teljes ellátást biztosítanak nekik a thai fővárosban.

Balogh András bangkoki nagykövet tudomása szerint néhány tucat magyart érint, hogy Bangkokban kedden határozatlan időre lezárták a kormányellenes tüntetők ostromolta Szuvarnabhumi nemzetközi repülőteret, majd szerdán a főváros másik repülőterét is. Mint mondta, valamivel több mint tíz magyar állampolgár jelentkezett a magyar nagykövetségen és konzulátuson.

Nincs magyar sérült

Balogh András hangsúlyozta, hogy egyetlen magyar, egyetlen külföldi sem sérült meg a tüntetések során, és nincs arról tudomása, hogy bármilyen támadás indult volna külföldiek ellen. A nagykövet elmondta, hogy a magyar állampolgárok részére biztosított segítségnyújtáson és tanácsadáson kívül elsősorban diplomáciai eszközökkel igyekszenek a thai felet arra rábírni, hogy minél gyorsabban állítsa helyre a légi közlekedés biztonságát a Szuvarnabhumi repülőtéren.

A Szuvarnabhumi óriási repülőtér, amely évi 50 millió utas fogadására képes, körülbelül ennyit is fogad, és ennyi utast nem lehet máshová átirányítani – mutatott rá Balogh András.

A katonai reptér működik

Szomcsai Vongszavat thaiföldi kormányfő csütörtökön a két bangkoki repülőtéren szükségállapotot rendelt el. A fővárostól 570 kilométerre északra található Csiangmaiban tartott rendkívüli kormányülés után mondott beszédében – amelyet a televízió közvetített – Szomcsai közölte: az ellenzékiek rosszul tették, hogy “túszul ejtették az egész thaiföldi nemzetet”.

A thaiföldi hatóságok szerda éjjel (a kedden lezárt Szuvarnabhumi után) a második bangkoki repülőtér működését is felfüggesztették, mivel a kormányellenes tüntetők azt is blokád alá vették. A két repülőtér bezárásával megszűnt a légi összeköttetés Bangkokkal. A hadsereg felajánlotta, hogy a légitársaságok rendelkezésére bocsát egy katonai repteret Thaiföld keleti partvidékén. A Bangkoktól 140 kilométerre délkeletre található, egy kifutópályával rendelkező U-Tapao légi bázisról eddig is közlekedtek már rövidebb belföldi járatok és nemzetközi járatok is.

Címkék: utazás