Süsü a József Attila színházban

Süsüvel, az egyfejű sárkánnyal vasárnaptól a budapesti József Attila Színház színpadán találkozhatnak a gyerekek. A teátrum Süsü, a sárkány című új produkciója nem csak a legkisebbeknek szól - mondta a darab rendezője.

“Nem szeretem azt a gyerekszínházat, ahol a szülők unatkoznak” – fogalmazott Harangi Mária, majd hozzátette: a József Attila Színház Süsü-produkciója háromtól tíz éves korig biztosan leköti a gyerek figyelmét, de az idősebbeknek, sőt a felnőtteknek is szól az előadásban néhány poén.

A rendező elmondása szerint Csukás István már készített egy szövegkönyvet a korábbi színházi feldolgozásokhoz, ezt dolgozták át a szerzővel közösen. “Az alaptörténet megegyezik a bábsorozat első epizódjával: ugyanazok a figurák bukkannak fel a színpadon, azzal a különbséggel, hogy készült az előadáshoz egy kerettörténet. Ebben feltűnik Gergő, egy Süsü-rajongó kisfiú, aki kívülről tudja a mesét; valójában az ő képzeletében játszódik le a cselekmény, így lesz az apukájából királyfi” – árulta el.

Harangi Mária hozzátette: az előadásban felbukkan még öt manó is, akik minden jelenetben szerepelnek, így tulajdonképpen összekötik azokat. “Az új szereplőkkel egyben a jelenhez is próbáltuk kötni a mesét” – hangsúlyozta.

Gergő szerepét három, 8-9 éves kisfiú alakítja felváltva, akik a nagy feladat és a sok szöveg ellenére hamar feloldódtak, hitelesen játszanak – számolt be a közös munkáról a rendező.

Mint Harangi Mária megjegyezte, a Süsü-figurát nem lehetett kikerülni, “de minden más, ami körülötte van, a díszlet és a jelmezek egyéniek és újak” – fogalmazott. Elmondása szerint a már eredetileg is sok zenét tartalmazó darabhoz Bergendy István két új dalt is írt, így a vasárnap bemutatandó Süsü “igazi zenés mesejáték”.

A híres egyfejű szerepében Dányi Krisztiánt, Gergőként Gerő Bencét, Komáromi Patrikot és Radványi Dávidot láthatja a József Attila Színház közönsége. A Királyfit Csórics Balázs, a Királylányt Kovalik Ágnes, a Királyt Józsa Imre, a Dadust Galambos Erzsi alakítja, míg a további szerepeket Háda János, Gieler Csaba, Ömböli Pál, Fila Balázs, Horváth Andor, Gulyás Balázs, Juhász György, Molnár Gyöngyi, Bakos-Kiss Gábor, Fejszés Attila, Blazsovszky Ákos és Jakus Szilvia játsszák.

A díszletet és a jelmezeket – Lévay Sándor bábtervei alapján – Boráros Szilárd tervezte, a koreográfus Cortés Sebastián volt.

Címkék: kultúra