Bányászok támadtak a Greenpeace-re

Ököllel és buldózerrel támadtak meg egy lengyel szénbánya kibővítése ellen tiltakozó Greenpeace-aktivistákat helyben dolgozó bányászok. Egy újságíró megsérült, a Greenpeace tagjait letartóztatták.

Tíz országból 22 aktivista, köztük négy magyar tüntetett a lengyelországi Jóźwin IIB bánya előtt. Mészporból akartak kirajzolni egy több méter széles STOP-feliratot egy hatalmas munkagép mellett a bánya kibővítése ellen tiltakozva. A bányászok rúgták, lökdösték a tüntetőket, majd blokád alá vonták a csapat tagjait.

(forrás: Greenpeace

Az aktivisták kitartottak, mire „a felbőszült bányászok buldózerekkel rontottak rájuk és több zászlót is darabokra téptek. A fizikai erőszak ellenére a helyszínre érkező rendőrség nem a támadókat, hanem a Greenpeace aktivistáit tartóztatta le – közölte a Greenpeace Magyarország.

Az akciónk nem a bányászok ellen irányult, hanem a lengyel kormányt célozza meg. Követeljük, hogy a lengyel energiapolitika konkrét terveket fogalmazzon meg a szénhasználat megszüntetése és a megújuló energiaforrások, illetve az energiahatékonyság elterjesztése érdekében – mondta Magdalena Zowsik, a lengyel Greenpeace energia-klíma kampányosa.

(forrás: Greenpeace)

Európa jelentős befolyással bírhat a Kiotói Egyezményben vállaltak megerősítésére, illetve e célok kibővítésére, a 2009 végi koppenhágai Klíma Konferencia előtt. Azonban az EU még mindig nagyon messze van egy egységes klímatervezettől jelenlegi jogi szabályozásával, amit Klíma Csomag néven ismerünk – áll a közleményben. 2008. december 1-jén kezdődik majd az ENSZ 14. Klíma Konferenciája a lengyelországi Poznanban.

A Greenpeace egy közös klímavédelmi álláspont kidolgozását sürgeti, aminek célja, hogy a globális szén-dioxid-kibocsátás 2015-ös tetőzés után drasztikusan csökkenjen. Amíg hazánkkal együtt mindenki egyetért abban, hogy a globális klímavédelem érdekében csökkenteni kell a szén-dioxid-kibocsátást, addig Magyarországon a Mátrai Erőmű 400 MW-os teljesítménybővítésre készül.

Ez a bővítés önmagában évi 2,5 millió tonna szén-dioxid-kibocsátással növelné meg Magyarország üvegházgáz kibocsátását. A Greenpeace szerint az építésre szánt több mint 200 milliárd forint, melynek jelntős része közpénzt a sokkal gyorsabban megtérülő és kisebb környezetterheléssel járó megújuló energiát hasznosító erőművek építésébe kellene fektetni – áll a közleményben.

Címkék: zöld