Százmilliárdokat hozhat a szén-dioxid

„Egészen durva” becslések szerint Magyarországnak 3-400 milliárd forint bevétele is származhat abból, hogy alacsonyabb a szén-dioxid-kibocsátása a nyugat-európai országokénál.

Azt, hogy az egyes iparágakon belül miként csoportosítják majd át a szén-dioxid-kibocsátásra vonatkozó kvótát, még nem lehet tudni. Azt viszont igen, hogy Magyarországnak a jelenlegi kibocsátásnál többet engedélyezne az Európai Unió, mivel az 1980-as évek végén és az 1990-es években a magyar ipar visszaesett – mondta el Hegyi Gyula, szocialista európai parlamenti képviselő. Ha a nyugat-európai országok túlhaladják a számukra előírt kvótát, életbe lép a kvótakereskedelem.

Magyarország Belgiummal és Spanyolországgal kötött már ilyen üzletet, de a következő években jelentős bevétele lehet abból, hogy alacsonyabb a szén-dioxid-kibocsátása, mint a nyugat-európai országoké.

Az Európai Unió olyan rendszert szeretne kiépíteni, a CO2-kereskedelemre, amelyben nagyjából fix árak vannak. Cél az is, hogy a befizetések egy részéből létrejöjjön egy olyan környezetvédelmi alap, amelyből az új tagállamokat, illetve azokat támogatnák, amelyek kevesebb szén-dioxidot bocsátanak ki, mint 1990 előtt, illetve amelyeknek GDP-je alacsony – mondta.

Címkék: zöld