Elfogták a hiúzt

Három hétig tartott, míg a Szegedi Vadasparkból „megszöktetett” hiúz végre besétált a csapdába, és sikerült befogni: az eredmény gyorsnak mondható, apját Németországban fél évig hajkurászták.

Október 18-án ismeretlenek megbontották a Szegedi Vadaspark egyik kifutójának a kerítését, ahonnét a két újonnan érkezett kárpáti hiúz egyike megszökött. Az állatkert dolgozóinak az elfogás mellett fontos feladatuk volt, hogy az állatot a vadaspark területén tartsák – írja a National Geographic Online. Ezért az élvefogó csapdákat helyeztek el, és húsdarabokat függesztettek a park fáira, nehogy a macska éhségtől hajtva túl messzire távolodjon.

Újra rács mögött (forrás: Szegedi Vadaspark)

Három hétig folyt a „hajsza”, ami alatt szinte minden nap felfedezték a hiúz jelenlétének nyomait, többször még látták is. A csapdák azonban csak rókákat és görényeket fogtak: „néhány alkalommal gyanítottuk, hogy a hiúznak sikerült kicseleznie egyik-másik csapdát, kilopva belőle a húst, de türelemmel vártuk, hogy egyszer elhagyja a szerencse” – írja a Szegedi Vadaspark hírlevele.

Bár több sajtóorgánumban megjelent, hogy „vége a rettegésnek”, emberi élet egy pillanatra sem forgott veszélyben. A hiúz rendkívül félénk állat, az embert messzire elkerüli. Rejtőzködési képességének és kifinomult érzékszerveinek köszönhetően szinte láthatatlan nappal, este is csak a lámpák fényében visszatükröződő szeme mutathatja, hol tartózkodik. Így fordulhatott elő, hogy bár a közelünkben volt, napközben sosem találkoztak vele keresői.

Mindenesetre – a nemzetközi tapasztalatokat tekintve – a három hét jó teljesítménynek számít. Pont eme hiúz apja szökött meg dortmundi kifutójából, miután annak kerítését egy rádőlő fa megrongálta, őt csak fél év után sikerült megfogniuk a német szakembereknek. A fiatal kárpáti hiúz jelenleg testvérével együtt a kifutó elkülönítőjét lakja.

Címkék: zöld