Federer vereséggel kezdett

A címvédő svájci Roger Federer elveszítette az első meccsét Sanghajban zajló Mesterek Kupáján, három szettben kapott ki a „beugró" francia Gilles Simontól. A brit Andy Murray szintén három játszmában verte az amerikai Andy Roddickot.

Roger Federer egy brékkel a behúzta az első szettet, ám a pontok eloszlása (35-33) jelezte, az ötödik Mesterek Kupája-sikerére hajtó svájci klasszis számára bizony nem lesz sétagalopp ez a mérkőzés.

Ez a következő játszmában világosan ki is derült. Federer ugyan 1:1-nél elvette ellenfele, a sérült világelső spanyol Rafael Nadal helyére beugró Gilles Simon adogatását, ő azonban azonnal javított, majd 5:4-nél másodszor is lebrékelte nagynevű, ugyanakkor ezúttal kissé zavarodottan és sok hibával játszó ellenfelét, így a megnyert szettek tekintetében döntetlenre módosította az állást.

A döntő játszmában 2:3-nál Federer megvillantotta klasszisát, 0-40-ről felállva hozta a játékot, a következő gémben azonban Simon is megcsinálta ezt a bravúrt, majd ezen felbuzdulva egy brékkel a győzelem útjára lépett, és 5:3-nál már a mérkőzésért adogathatott. Nem hibázott, így pedig 2 óra hét perc alatt, pályafutása során másodszor is legyőzte az egykori világelsőt, egyúttal győzelemmel debütált élete első Mesterek Kupáján.

Roger Federer nem ilyen kezdésről álmodott (MTI/EPA)

„Ez az egyetlen olyan verseny, ahol az elveszített első mérkőzés után is van esélyem a győzelemre, úgyhogy nem vagyok elkeseredve” – magyarázta Federer, aki elismerte, hogy Simon ellen nem játszott csúcsformában: „A mai meccsen olyan ütéseket rontottam, amelyeket általában simán bevágok.”

A „vörös csoport” másik mérkőzésén a Simonhoz hasonlóan szintén Mesterek Kupája-újonc Andy Murray három szettben legyőzte az amerikai Andy Roddickot. A 21 esztendős brit teniszező az első szettben 2:2-nél elvette riválisa adogatását, és ez elég is volt ahhoz, hogy lépéselőnybe kerüljön.

A folytatásra feltámadt Roddick simán hozta a második szettet, 5:0-ás vezetés után 6:1-gyel egyenlített. Ezután nagyot fordult a világ, ezúttal Murray került 5:0-ás előnybe, és a folytatásban csak egy gémet engedett ki a kezéből, és így az 1 óra 35 perces csata végén ő fogadhatta az ellenfele gratulációját.

Mesterek Kupája, Vörös csoport, 1. forduló:
Simon (francia, 8.)-Federer (svájci, 1.) 4:6, 6:4, 6:3
A. Murray (brit, 3.)-Roddick (amerikai, 5.) 6:4, 1:6, 6:1

Címkék: tenisz