Elvis Auschwitzban

Disznók a vízben, felrobbantott Erzsébet híd és a haláltárborok foglyaira montírozott világsztárok – megnyílt a Fotóhónap 2008.

Hat kiállítás egyidejű megnyitójával elindult szerdán a Fotóhónap 2008. Az országszerte több mint ötven tárlatot kínáló rendezvény központi helyszínén, a budapesti VAM Design Centerben látható kiállításokon több mint hatszáz kép várja a látogatókat.

Elvis, mint auschwitzi rab (Pavel Maria Smejkal fotója) Képgaléria!

A Magyar Fotóművészek Szövetsége által szervezett fesztiválon a VAM Design Centerben négy kortárs fotográfiai tárlaton fiatal magyar, lengyel, cseh és szlovák alkotók, a Senior Alkotócsoport Örökifjak című kiállításán pedig az idősebb fotós nemzedék tagjai mutatkoznak be. Az archív felvételeket felvonultató, Kinyílt fiókok című tárlaton az MTI Fotóarchívumának soha be nem mutatott képeiből láthat válogatást a közönség. A központi kiállítások mellett országszerte ötvenkét kiállítás várja a látogatókat.

A megnyitón Závada Pál író a kiállítás térbeli kiterjedésén kívül annak időbeli távlataira hívta fel a figyelmet. Mint fogalmazott, az MTI kiállításának ötvenes években készült felvételeit nézegetve az ember óhatatlanul is gondol azokra a régi fotográfusokra, akiket elhurcoltak, vagy megöltek. Az író kiemelte Pavel Maria Smejkal STARS című fotósorozatát is, melyben az alkotó híres művészek, tudósok – például Elvis Presley vagy Keanu Reeves – portréit montírozta a náci koncentrációs táborban készült felvételekre.

Az 1950-ben alapított MTH (Munkaerő Tartalékok Hivatala) által létrehozott Sajószentpétervári Vájáripari Otthon lakói Képgaléria!

Vince Mátyás, az MTI elnöke elmondta, a távirati iroda archívumában 13 millió negatív és 5 millió nézőkép található, köztük neves fotóművészek munkái. Ennek a hatalmas mennyiségű felvételnek a feldolgozásán az MTI folyamatosan munkálkodik, miközben a feltárt anyag bemutatása évek óta folyik – tette hozzá.

Az archív felvételek feldolgozása során kerültek elő azok a fotók is, amelyeket a Kinyílt fiókok című tárlaton láthat a közönség. Vince Mátyás megjegyezte: szomorú történelmi időszakban, többségükben 1950 és 56 között készült fotókról van szó, olyan nagy alkotók munkáiról, mint Reismann Marian, Langer Klára, Járai Rudolf, Vadas Ernő vagy Kálmán Kata, akik itthon maradtak, a világhírnév ezért nem adatott meg nekik.

Címkék: kultúra