A Nobel-díj csak a negyedik helyre volt elég

Alig maradt le a dobogóról az új Nobel-díjas J. M. G. Le Clézio az Írók Boltja októberi sikerlistáján. Az első három helyet György Péter, Krasznahorkai László és Dragomán György szerezte meg. Havi irodalmi Top 10 az FigyelőNeten.


Októberben György Péter új kötetét vették meg a legtöbben az Írók Boltjában. Az esztéta, közíró és egyetemi docens az utóbbi években megjelent önálló kötetei után – egyebek mellett: Digitális Éden (1998), A néma hagyomány (2000), Az eltörölt hely – a Múzeum (2003) – ezúttal az Élet és Irodalom hasábjain megjelent cikkeiből állította össze a Mifelénk – Cikkek és tanulmányok 2003-2008 című könyvét.

Az ezüstérmes egy igazi őszi könyv, Krasznahorkai László Seibo járt odalent című novellafüzére. A szerző szerint éppúgy nevezhetnénk elbeszéléskötetnek, mint amennyire regénynek, hiszen szoros összefüggés van az egyes írások között, szorosabb, mint egy elbeszéléskötetben általában. A szocioregény-jellegű Sátántangó óta a távol-keleti filozófia felé fordult Krasznahorkai kacskaringós mondataival most is sorstörténeteket ír le, amelyeknek témái ezúttal különböző civilizációk és a korszak műalkotásai köré szerveződnek.

Egy új magyar írósztáré a harmadik hely. Dragomán György Fehér Királyát az elmúlt másfél évben több mint húsz nyelvre fordították le, több országban is vezette az irodalmi és a vásárlási listákat is. A fiatal, Erélyből származó író e regénye hol vicces, hol tragikus, s lassan kirajzolódik belőle egy abszurd, de a tizenegy éves főhős szemével mégiscsak szép világ, amely elemeiben a kora nyolcvanas évek Romániájának atmoszféráját idézi. A kiskamasz fiúnak apja elvesztése miatt hirtelen szembesülnie kell a felnőttség terheivel, ugyanakkor még képes arra is, hogy játékosan és mitikusan lássa a brutális hétköznapokat.

A Top 10-es listán az irodalmi Nobel-díjas író Körforgása mellett még egy francia regény, Maurice Blanchot Halálos ítélete, egy kortárs norvég színdarabokat összegyűjtő kötet, és a szintén Nobel-díjas portugál Saramago új, önéletrajzi-regénye szerepel. Szintén saját életét dolgozza fel Vitray Tamás a – hetedik helyezést elért – Kiképzésben. A tíz legnépszerűbb könyv közé került még Szávai János Márai-könyve és egy titokzatos írónő, Spiegelmann Laura zseniális, bírálói szerint néha naturalista blogbejegyzéseken alapuló botránykötete.

Címkék: kultúra