Még olcsóbb lehet a kötelező biztosítás

Az idei kötelezőpiaci megpróbáltatások után a biztosítók többsége konszolidációra és magasabb árakra számított. Megjelentek a hirdetmények, és úgy tűnik, még mindig van lejjebb is a díjakban.

Egyelőre a biztosítási kalkulátorokban még nem lehet az árakat bogarászni, azok feltöltése az elmúlt évekhez hasonlóan jó néhány óráig eltart, de a szakmai szervezetek és a szereplők már most láthatják mi vár rájuk idén.

A Biztositas.hu ügyvezetője Rácz István azzal kezdte, hogy nagy meglepetések lesznek a piacon. Borult az előre megjósolt papírforma, hogy a MÁV Biztosító Egyesület bukása után egy konszolidációs időszak következik. A biztosítók és az egyesületek közül is többen szembementek ezzel és néhányan jelentősen mérsékelték áraikat. Van ahol 17 százalékkal csökkentek átlagosan a kötési díjak.

A szakember szerint az átlagos díjak a tavalyi 30 ezer forintról
tovább fognak csökkenni, erősítve azt kérdést, hogy ha a kötelezős
üzletág veszteséges, akkor hogyan fogják a cégek mindezt finanszírozni.

2009-es példák (BP.)

Ezek mentén négy csoport látszik kirajzolódni idén is. Az egyik, ahol tulajdonképpen elrontották árazásukat, és sokat fognak veszíteni részesedésükből. A másik csoport az egymással küzdő versenyzők, amelyek akár egy tulajdonosi csoportba tartoznak. A harmadikak pedig azok a társaságok, amelyek lopakodnak a piacra. A negyedik csoport pedig az idén a piaci átlag felett bővülhet, jól választott piaci stratégiát.

Fontos csoportok

Nagy kérdés továbbra is, hogy az ügyfelek megtartása vagy az új ügyfelek szerzése fontosabb a cégeknek. Ezen a területen nem várható jelentős változás, többségünknek érdemes lesz megnézni, hogy egy új szerződés kötésével akár a saját biztosítónknál is jobban járhatunk.

2009-es példák (vidék)

Megjelent két új társaság is a piacon, az egyik az MKB, amely tavaly már jelen volt, de nem vett részt a kampányban, így jelenléte idáig elenyésző volt. A másik a Wabard Biztosító amely a Waberer’s Holding tulajdonában van (a pletykák szerint a Waberer’s volt az egyik legnagyobb vesztese a MÁV Biztosító csődjének), az utolsó napra hagyta bemutatkozását, és árai a legolcsóbbak közt vannak.

érdekes újítások

Az UNION például a B10 kategóriában szereplő autósok számára virtuálisan B13-as fokozatot is alkalmaz – ez +9 százalékos kedvezményt jelent. Újítás a Generali BKV-bérlet kedvezménye is – aki kevesebbszer ül volán mögé, kisebb eséllyel okoz kárt) – vagy a Wabard pályakezdő fiataloknak nyújtott kedvezménye, de a K&H a tavaly többször vért adókat is preferálja véradói kedvezménnyel.

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) főtitkára Turcziné Pálos Anna első benyomásai nem igazolják teljesen az alkuszcég meglátásait. A megítélésük szerint az idén nem csökkentek tovább az árak, kivételt talán az új szereplőként megjelenő és piaci részt szerezni kívánó biztosítók képeznek.

Általánosságban az látszik leginkább, hogy bár a kedvezmények struktúrája egyszerűsödött, nem vezetett kiegyenlítődéshez. Az egyik legfontosabb, a gyerekkedvezmény esetében például akár 40 százalékos eltérés is mutatkozik. Itt tehát nagyon nagy a szórás. Az is látható, hogy a piacon az idén lévő 15 szereplő egyre bonyolultabb konstrukciókat dolgozott ki, és vagy 20 újfajta kedvezmény is megjelent.

A főtitkár asszony mindezek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt év rossz tapasztalata alapján mindenki úgy válasszon biztosítót, amilyen biztosítottal maga is találkozni akar egy káreseménykor.

Aktív nők

A GFK felmérése szerint a kötési kedv egyáltalán nem csökken, sőt az idén a tavalyi évnél 20 százalékkal többen vannak, akik a kötelező gépjámű felelősségbiztosításukat a jelenlegitől eltérő biztosítónál kívánják megkötni.

A lehetőségeket alaposabban feltérképezők körében is alapvető változás figyelhető meg. Az idén az idősebb korosztály, a hölgyek és az alacsonyabb végzettségűek körében nőtt meg a magukat érdeklődőknek vallók aránya. Korábban inkább a középkorú, magas iskolai végzettségű, magas jövedelemmel rendelkező rétegek voltak a legaktívabbak az átszerződést tervezők piacán. Egy-egy kedvező ajánlat akár évi több tízezer forint megtakarítást is jelenthetett nekik. Az idei évben úgy tűnik az érdeklődés leginkább az idősebbek, a hölgyek, és az alacsonyabb végzettségűek körében nőtt meg. Ez nem jelenti azt, hogy körükben lenne a legnagyobb a váltási hajlandóság, de a tavalyi évhez képest több ilyen ügyféllel találkozhatnak majd a biztosítók, biztosításközvetítők munkatársai.

Míg 2007 szeptemberében a saját gépjárművel rendelkező megkérdezetteknek 19,6 százaléka jelezte szándékát, addig az idén szeptemberben folytatott kutatás során már 23,4 százalék volt azon válaszadók aránya, akik saját bevallásuk szerint aktívan érdeklődni kívánnak a biztosítóváltás lehetőségeiről.

Címkék: autó