40 évesen újra kiadják Frank Zappa lemezeit

A Zappa család jóvoltából ismét megjelenik Frank Zappának, a rock amerikai fenegyerekének néhány korai lemeze, miután éppen negyven esztendeje annak, hogy az eredeti kiadás boltokba került. A művész decemberben lenne 68 éves és idén ugyanebben a hónapban lesz halálának 15. évfordulója is.

Az eredeti albumok némileg bővített változatát novembertől kezdve hozzák forgalomba. A Lumpy Money című kiadvány háromlemezes – ezen természetesen CD értendő – audiodokumentum változatban jut el a rajongókhoz november 25-én. Ennek a kiadásnak az alapja a Lumpy Gravy és a We’re Only in It for the Money című korabeli lemez.

Mint Zappa özvegye, Gail nyilatkozta a Billboard magazin online kiadásában, Frank négy évtizedes termésének újra megjelenő darabjai közül ez lesz a legkülönlegesebb, ugyanis szerinte az eredeti lemezek is Frank mesterdarabjai voltak. Az új lemez több lesz az egyszerű újrakiadásnál, hiszen hallgatója valamelyest képet kap arról is, hogyan dolgozott Frank Zappa.

A Lumpy Money tartalmazza majd Lumpy Gravy album első, hivatalos verzióját, amelyet Zappa instrumentális változatban vett fel a Capitol Recordsnál, s amelyen erősen érezhető Igor Sztravinszkij hatása. Később ezt átdolgozta, s rockzenészek közreműködésével, az MGM/Verve kiadásában jelentette meg újra a We’re Only in it For the Money album közreadása után.

Gail Zappa további felvételeket is ígért abból az időből. Szó van például a Cruising with Ruben and the Jets című, szintén 1968-as Zappa-album új verziójának megjelentetéséről. A Zappa család egy koncertabum megjelentetésén is munkálkodik, amelynek felvételei Los Angelesben, a Roxy színházban készültek. Egy tervezett összeállítás anyagával Zappa Edgar Varese francia zeneszerző előtt tiszteleg.

Címkék: kultúra