Halálos kávé? Altató alkohol?

Számtalan, egészséggel kapcsolatos megállapításról rögtön tudjuk, hogy csakis erős túlzás lehet, ám vannak olyan állítások, amelyek igazáról még az egyes szakemberek is mást és mást mondanak.

Hogyan tájékozódjunk az egészségről szóló hitek és tévhitek rengetegében? Amellett, hogy az arany középút hasznosságáról szóló bölcsességet szem előtt tartjuk, azaz az élet minden területén tartózkodunk a túl soktól és a túl kevéstől, jó, ha találgatás helyett inkább szakember(ek) véleményét kérjük, ha az egészségünkről van szó.
Összeállításunk táplálkozással, testápolással, testmozgással és betegségekkel kapcsolatos tévhiteket (vagy részben tévhiteket) sorakoztat föl. Segítségünkre volt Buzási Bea gyógytornász-fizioterapeuta, dr. Körmendy Miklós bőrgyógyász-kozmetológus főorvos és Vincefiné Simon Tímea dietetikus, táplálkozási szaktanácsadó.

ALKOHOL
1. Az alkoholtartalmú italok segítenek a mély alvásban.
A szakértő véleménye: a különböző alkoholtartalmú italok segíthetnek az alvás első felében, ám mire sor kerül a REM-fázisra, már negatívvá válik hatásuk, rosszabb alvást okozva ezzel.

2. A testesebb nők ugyanúgy bírják az alkoholt, mint a férfiak.
A szakértő véleménye: egy enzim már gyomrunkban elkezdi lebontani az alkoholt, mielőtt távozna a vékonybélbe. A nők szervezete kevesebb ilyen enzimet termel – testalkatuktól teljesen függetlenül. Hamarabb lesznek tehát kapatosak, mint a férfiak.

3. A várandós nők nyugodt szívvel ihatnak vörösbort a terhesség ideje alatt.
A szakértő véleménye: a terhesség első pillanatától a szoptatás végéig még minimális alkoholfogyasztás sem javasolt!

ALVÁSHIÁNY
4. Az alvás elpocsékolt idő.
A szakértő véleménye: tudományos kísérletek bizonyítják, hogy túl kevés alvás után szervezetünknek sokkal keményebben kell dolgoznia ugyanolyan teljesítmény eléréséhez, mint amilyet elegendő alvás után nyújtunk. Minél kimerültebbek vagyunk, annál nehezebben tudjuk figyelmünket egy dologra összpontosítani. Hosszú távon az alváskiesés legyengíti az immunrendszert, könnyebben kapunk meg különböző betegségeket.

ANTIDEPRESSZÁNSOK
5. Az antidepresszánsok szedésének nincs hatása a férfiak termékenységére.
A szakértő véleménye: az American Society for Reproductive Medicine 2006-os New Orleans-i konferenciáján bemutatott esettanulmány szerint a szelektív szerotoninvisszavétel-gátló (SSRI) antidepresszáns gyógyszereket szedő férfiaknál sok esetben termékenységi problémák lépnek fel. A tanulmány megállapításai további megerősítést igényelnek.

ANYAJEGY
6. A bőrrákszűrés 50 éves kor fölött évente ajánlott.
A szakértő véleménye: jó néhány embernek sok és szabálytalan anyajegye van, vagy a családjában előfordult már bőrrák. Nekik ennél korábban, akár tinédzserkortól érdemes évente ellenőriztetniük anyajegyeiket.

7. A kiálló anyajegyek veszélyesek.
A szakértő véleménye: a kiálló anyajegyek nem gyakrabban rosszindulatúak, mint a laposak. Méretük és sérülékenységük miatt inkább ijesztőek, mint veszélyesek.

8. Minden szemölcs, ami kiáll.
A szakértő véleménye: sok kiálló anyajegy található a testen, ezeknek a szemölcsökhöz semmi közük. Ezért indokolatlan az, amikor a gyógyszertárakban recept nélkül kapható készítményekkel kezelik őket otthon.

9. Ha kivágják egy anyajegyünket, nagyobb eséllyel leszünk melanomások.
A szakértő véleménye: ha a szakma szabályainak megfelelően vesznek ki egy anyajegyet, akkor semmi összefüggés nem lehet a két dolog között. Ha az anyajegy kivétele után derül ki, hogy valahol áttét van, akkor szinte biztos, hogy az illető már melanomás volt a műtét időpontjában. Azért veszélyes ez a tévhit, mert visszafoghat embereket a sebészeti beavatkozástól, amikor arra nagyon nagy szükség lenne.

ARCÁPOLÁS
10. A férfiaknak nincs szükségük arra, hogy arcápolót használjanak.
A szakértő véleménye: Magyarországon más országokhoz viszonyítva talán még mindig kevésbé elterjedt dolog, hogy egy férfi tudatosan ápolja az arcát és a testét. Ezt indokolja némileg, hogy elemi különbség van az arcbőr öregedésre való hajlamában nő és férfi között. A férfiak bőre alapvetően általában zsírosabb, jóval kevésbé van kitéve a ráncosodásnak (egy darabig), mint a hölgyek bőre.

CUKORBETEGSÉG
11. A cukorbetegeknek nem tanácsos autót vezetniük.
A szakértő véleménye: ha valaki tisztában van cukorbetegsége természetével, és rendszeres önellenőrzés, valamint megfelelő életforma segítségével kordában tartja, az autóvezetés nem kevésbé biztonságos, mint a nem cukorbetegek esetében. A vezető cukorbetegnek ismernie kell a vércukor leesésének jeleit, és mindig kell tartania az autóban ilyen esetekre szénhidrátot (kekszet, szőlőcukrot).

CSONTRITKULÁS
12. A csontritkulás csak a nőket veszélyezteti.
A szakértő véleménye: a férfiaknál ugyan valóban ritkább a csontritkulás, de több mint harmaduknál okozhat súlyos egészségügyi gondot (szövődményeket), akárcsak az idősebb nőknél.

EDZÉS
13. Látványos sikereket heti 5-6 nap edzéssel lehet csak elérni.
A szakértő véleménye: nem jó módszer rákényszeríteni valakire a heti 5-6 kötelező alkalmat: ezzel a stresszel többet árthatunk neki, mint amennyit használunk. A rendszeresség nagyon fontos, de inkább mozogjunk heti 3 alkalommal örömmel, mint 6-szor utálkozva. A sport akkor igazán hatásos, ha örömforrássá válik.

ESTI ÉTKEZÉS
14. Az este 8 óra utáni étkezés egészségtelen.
A szakértő véleménye: a szervezet akkor regenerálódik, amikor alszunk. Ha lefekvés előtt megtömjük a gyomrunkat, akkor testünk a regenerálódás helyett az emésztéssel lesz elfoglalva. Ám nem mindegy, hogy ki mikor fekszik le. Ha valaki 8-kor fekszik le, akkor 6 után már semmiképpen ne egyen, de ha éjfél után, akkor nem fog megártani 8-kor egy könnyű vacsora (például: joghurt, teljes kiőrlésű pirítós).

ÉLELMISZER-ALLERGIA
15. Egyre gyakoribb az élelmiszer-allergia.
A szakértő véleménye: a valódi élelmiszer-allergia (amikor a szervezet heves immunreakcióval – lázzal, hasmenéssel, kiütésekkel – válaszol valamilyen fehérje okozta tünetre) előfordulása viszonylag ritka. Gyakoribbá vált viszont az utóbbi időben az élelmiszer-túlérzékenység (amikor valamely tápanyag emésztéséhez hiányoznak a megfelelő enzimek, emiatt „hibásan” emésztünk, vagy nem sikerül emésztenünk). Ilyen például a tejcukor-érzékenység.

FAGYASZTOTT GYÜMÖLCSÖK
16. A fagyasztott gyümölcsök és zöldségek nem olyan egészségesek, mint a frissek.
A szakértő véleménye: mindenképpen a friss zöldség és gyümölcs a legegészségesebb, ám azok a friss termények, amelyeket közvetlenül a leszedésük után lefagyasztanak, néha több vitamint tartalmaznak, mint érés előtt leszedett, mesterségesen érlelt, frissnek mondott testvéreik. A frissen lefagyasztott élelmiszerekkel alapvetően nincs semmi baj.

FOGYÁS
17. A testmozgás önmagában elég a fogyáshoz.
A szakértő véleménye: a mozgás alappillére ugyan a fogyásnak, de csak akkor igazán hatásos, ha a megfelelő diétával egészítjük ki. A fogyókúra befejeztével sem térhetünk vissza korábbi tunya életformánkhoz, hisz ez azonnal elindítaná a jojóeffektust. Egész gondolkodásmódunkat, életvitelünket kell megváltoztatni a tartós sikerért.

GYÓGYÍTÓ TESTMOZGÁS
18. A testmozgás mindenképpen pozitív hatással van egészségi állapotunkra.
A szakértő véleménye: a mozgásnál nincs jobb orvosság– a legtöbb esetben. De sajnos léteznek olyan kórképek, amelyeknél a terheléssel nagyon óvatosan kell bánnunk, sőt csak szakember irányításával, felügyelete alatt végezhető testmozgás.

19. A náthára kiváló gyógyír a sport.
A szakértő véleménye: náthásan kifejezetten kellemetlen lehet a terhelés, láz esetén pedig szívünk óvása érdekében kimondottan kerülendő az intenzív testmozgás. Először gyógyuljunk meg, csak akkor folytassuk a sportolást, ha már jól érezzük magunkat, így egészen biztosan nem ártunk szervezetünknek.

HEPATITIS B
20. A hepatitis B csak szexuális úton terjed.
A szakértő véleménye: ha hepatitis B-vel erősen vagy közepesen fertőzött területen járunk, akkor is veszélyben vagyunk, ha nem létesítünk idegenekkel szexuális kapcsolatot. A vírust elkaphatjuk, ha nyílt seb található rajtunk, vagy nem steril eszközöktől sebészeti, fogászati, akupunktúrás kezelések során.

HÍZÁS
21. Ha hízni szeretne valaki, legjobban teszi, ha zsíros ételeket eszik este 8 után.
A szakértő véleménye: a soványság lehet genetikai adottság, de folyamatos stresszhelyzet és betegség is okozhatja. Mivel nem az a cél, hogy a hízni vágyó minél károsabb élelmiszereket egyen, nem tanácsos zsíros ételeket enni, különösen este. Inkább meg kell próbálni magas zsírtartalmú tejszínnel dúsítani az ételeket, vagy magasabb zsírtartalmú tejet, tejszínes gyümölcsjoghurtot fogyasztani, esetleg különböző magvakat, aszalt gyümölcsöket vagy olyan müzlit, amely dúsítva van vitaminokkal, ásványi anyagokkal.

KOFFEIN
22. A kávé halált okozhat.
A szakértő véleménye: mint szinte minden, ha korlátlan mennyiségben fogyasztják. A halálos dózishoz körülbelül 150 erős presszókávét kellene meginnunk néhány óra leforgása alatt. Az viszont igaz, hogy már 10 csésze, egymás után gyorsan elfogyasztott kávétól rosszul érezheti magát egy egyébként egészséges ember is.

23. A koffein minden mennyiségben káros.
A szakértő véleménye: naponta egy kis csésze, gyenge kávé elfogyasztása még a terhes nők esetében sem káros. Nincs egészségkárosító hatása annak sem, ha egy egészséges felnőtt ember megiszik napi 1-2 gyenge vagy közepes erősségű kávét. Néhány betegség vagy magas vérnyomás esetén azonban tartózkodnunk kell a kávézástól.

KOLESZTERIN
24. A koleszterinnek kizárólag káros hatása van szervezetünkre.
A szakértő véleménye: bizonyos mennyiségű koleszterinre szüksége van az emberi szervezetnek: a koleszterin jelen van minden szövetünkben és szervünkben, a hormonok és a vitaminok alkotórésze, az érfalak rugalmasságáért felel. A túl magas koleszterinszint vezethet szív- és érrendszeri megbetegedéshez.

25. A magas koleszterinszint kialakulásáért csakis a helytelen táplálkozás felel.
A szakértő véleménye: a helytelen táplálkozáson kívül genetikai tényezők is felelősek lehetnek a magas koleszterinszint kialakulásáért. Némelyek helyesen táplálkoznak, mégis magas a koleszterinszintjük. Ez akár a gyermekkori helytelen táplálkozásra is visszavezethető.

26. A magas koleszterinszintnek egyértelmű tünetei vannak.
A szakértő véleménye: sokáig egyáltalán nincsenek látványos tünetei. Ezért kell rendszeresen (20 éves kor fölött 5 évente) megméretni a koleszterinszintünket, az értékekről pedig szakemberrel konzultálni.

KOPLALÁS
27. A fogyás legjobb módja a koplalás.
A szakértő véleménye: a koplalás egyáltalán nem javasolt, mivel ahhoz, hogy az anyagcserénk működni tudjon, a szervezetünknek nagy szüksége van a különböző táplálékok által bevitt vitaminokra, ásványi anyagokra és a megfelelő kalóriamennyiségre.

LISZTÉRZÉKENYSÉG
28. A lisztérzékenység öröklődik.
A szakértő véleménye: nem igaz, bár kétségtelen, hogy a lisztérzékenyek elsőfokú rokonai között tízszer gyakoribb a betegség előfordulása, mint az átlagnépességben.

MÁSNAPOSSÁG
29. Az erős kávé csillapítja a másnaposság tüneteit.
A szakértő véleménye: a kávé egyedül az álmosságot csillapítja a koffein miatt, de a másnaposság egyéb tüneteit nem enyhíti.

30. Másnaposság ellen a legjobb ráinni.
A szakértő véleménye: az alkoholos italokban lévő, erjedés során keletkezett szennyeződések lebontását egy időre ugyan lelassítja az újabb adag alkohol elfogyasztása, de mihelyt a „segítség” eltűnik szervezetünkből, újra rosszul leszünk, tehát tulajdonképpen csak késleltettük a bajt.

MÉREGTELENÍTÉS
31. A méregtelenítés céljából végzett vastagbélátmosásnak csak pozitív hatásai vannak.
A szakértő véleménye: egyáltalán nem. A fertőzések kockázata, a bélflóra megbolygatása, a bél perforálódásának lehetősége miatt inkább káros a rendszeres vastagbélátmosás, mint hasznos. Az egészséges ember legmegfelelőbb méregtelenítő „szerkezete” a mája és a veséje.

MŰTÉTI HEG
32. A műtéti hegeken a műtét után 1-2 évvel már nem lehet szépíteni.
A szakértő véleménye: elég sok engedélyezett, növényi kivonatokból álló készítmény létezik, amelyeknek 1-2 év után is egészen biztosan van gyógyító hatásuk a túlsarjadó vagy nem szépen gyógyuló műtéti hegek esetében. A szteroid jellegű készítmények a hegek túlsarjadását tudják fékezni. Bizonyított hatásuk van a túltengő hegek esztétikai javítására a szilikontapaszoknak és szilikongél-tartalmú helyi kezeléseknek is. Amikor már sorvadt vagy túlterjedt egy heg, lézeres eljárással szoktak esztétikailag javítani rajta. Ez tulajdonképpen a hegfelület roncsolását jelenti.

NAPI FOLYADÉKBEVITEL
33. Szervezetünknek minimum napi két liter tiszta vízre van szüksége.
A szakértő véleménye: más egy időskorú, és más egy gyerek folyadékigénye. Az egészséges, túlzott fizikai terhelésnek nem kitett felnőtté valóban 2–2,5 liter, de ha valaki nem tud ennyi szénsavmentes ásványvizet meginni, akkor különböző gyógyteák és édesítőszerrel készült termékek is szóba jöhetnek folyadékpótlóként.

NŐI SÚLYZÓZÁS
34. A nők a súlyzógyakorlatoktól testesebbek lesznek.
A szakértő véleménye: a súlyzógyakorlatok mennyisége, minősége és a súly nagysága jelentős befolyásoló tényező. A nők szervezetében a férfiakéban található tesztoszteronnak csak az egyharmada van jelen, így túlságosan hatalmasra nem duzzadhat egy nő a súlyzózástól. A magazinokban látható testépítő nők a szteroidoktól olyanok, amilyenek.

NŐI TORNA, FÉRFITORNA
35. A nők és a férfiak nyugodt szívvel végezhetik ugyanazokat a típusú mozgásokat.
A szakértő véleménye: bizonyos mozgásokat igen, de a nők fizikailag sérülékenyebbek, szöveteik nem férfias keménységűek, ezért jó, ha óvakodnak a gátat, a női szerveket túlzottan megterhelő mozgásoktól. Nem tanácsos például túlságosan nehéz súlyokat emelgetni.

ÖNBARNÍTÓ KRÉM
36. Az önbarnító krém fokozott védelmet jelent a bőrnek.
A szakértő véleménye: az önbarnító krémeknek csupán esztétikai jelentőségük van, használatuk nem jelent semmiféle védelmet a bőrnek. Legfeljebb abban az esetben, ha valaki beéri ezeknek a krémeknek a használatával, és nem megy napra…

REGGELI TORNA
37. A reggeli torna egészségesebb az estinél.
A szakértő véleménye: reggel nem célszerű azonnal kipattanni az ágyból, és intenzív mozgásba kezdeni, mert éjjel az izomtónus csökken, a szervezet pihen, regenerálódik. Éppen ezért a napnak ebben a szakában különösen fontos a kellő mennyiségű és minőségű bemelegítés és nyújtás.

SÁRGARÉPA
38. A sárgarépa nyersen rágcsálva a legegészségesebb.
A szakértő véleménye: a béta-karotin, az A-vitamin elővitaminja zsírsavak jelenlétében szívódik fel, így jól tesszük, ha kevés zsiradékon roppanósra pároljuk a sárgarépát, mielőtt elfogyasztanánk.

STRESSZ
39. A stressz a menedzserek betegsége.
A szakértő véleménye: a stressz valójában a szervezet reakciója egy ingerre: készültségbe helyezkedik valami szokatlan, veszélyes vagy értelmezhetetlen szituáció, esemény miatt. A vészhelyzet miatt feszültség uralkodik el rajtunk: aktívvá válik a vegetatív idegrendszerünk, felgyorsul a szívritmusunk, nő a vérnyomásun, és cselekvési kényszer uralkodik el rajtunk. Mindez sokszor párosul izzadással, légszomjjal. A stressz negatív hatásai akkor jelentkeznek, ha nem szűnik meg a kiváltó inger, illetve a szervezet nem képes visszaállítani a normális, stresszmentes állapotot. Ehhez egyáltalán nem kell menedzsernek lenni.

40. A stressz megbetegít.
A szakértő véleménye: a stressz önmagában nem számít káros tényezőnek, de az igaz, hogy előkészítheti a terepet a betegségek számára: genetikai hajlamaink kódolhatják azokat a betegségfajtákat, amelyek előbb-utóbb utolérnek minket, ha folyamatos stressznek vagyunk kitéve. Gyengébb szerveink hajlamosak betegséggel reagálni a tartós stresszre.

SZOLÁRIUM
41. A mértékletes szoláriumozás senkinek sem árthat meg.
A szakértő véleménye: egyáltalán nem javasolt a szolárium használata azoknak, akiknek volt már valamilyen típusú bőrrákjuk, számos szabálytalan alakú anyajegyük van, nagyon világos bőrűek, terhesek vagy 18 év alattiak.

42. A szoláriumozás hasznos, hiszen felkészíti bőrünket a nyári napozásra.
A szakértő véleménye: ha valaki fokozatosan barnul le a napon, akkor bőrének jelentős védelmi mechanizmusa aktiválódik, ennek egyik része a pigmentáció. A pigmentáció kétféle lehet: egyrészt a bőrfesték megsötétedése – így hat a szolárium –, másrészt a valódi, tartós, új festékképződéssel járó pigmentáció, amelyben az ultraviola B-nek van nagy szerepe. Ez a 8-as, 10-es faktornak megfelelő saját védelem nem alakul ki a szoláriumozás során, sem a szaruréteg megvastagodása, ami szintén fontos védelmi funkció természetes körülmények között.

TÁPSZER
43. Mindegy, hogy tápszert adunk gyermekünknek, vagy anyatejjel etetjük, a hatás ugyanaz.
A szakértő véleménye: a tápszer mesterségesen előállított élelmiszer, soha nem lesz olyan minőségű és annyira tápláló, mint az anyatej. Ha teheti, gyermeke hat hónapos koráig minden kismama szoptasson, és tápszert csak a legvégső esetben adjon a csecsemőnek.

TEJTERMÉKEK
44. A tejtermékek hizlalnak és egészségtelenek.
A szakértő véleménye: a tejtermékek tele vannak olyan lényeges tápanyagokkal, amelyekre a szervezetnek szüksége van. A fehérje az izmok felépítésében és a szervek egészséges működésében nélkülözhetetlen, a kalcium a csontokat erősíti, a D-vitamin pedig segít a szervezetnek beépíteni a kalciumot.

TELJES KIŐRLÉSŰ BÚZALISZT
45. A teljes kiőrlésű búzaliszt nem hizlal.
A szakértő véleménye: a teljes kiőrlésű búzalisztből készült termékek fogyasztása a magas rosttartalom és az értékes ásványi anyagok miatt szerencsésebb, mint a fehér lisztből készülteké, de nagy mennyiségben hizlalnak.

TENGER GYÜMÖLCSEI
46. A kagylók és a tengeri ételek fogyasztása teljesen veszélytelen.
A szakértő véleménye: nagyon egészségesek a tengeri halak és a tenger gyümölcsei, de ha valaki nem szokott ilyen ételeket enni, jó, ha először kisebb mennyiséggel próbálkozik, mivel a nagyobb mennyiség allergiás tüneteket válthat ki.

TERHESTORNA
47. A hasizmok edzése a terhesség alatt veszélyes.
A szakértő véleménye: a terhestorna egy részét bizonyos hasizomgyakorlatok teszik ki, hiszen megfelelő állapotú hasizom nélkül maga a szülés, a kitolási szakasz válik nehézzé. A gyakorlatok összeállítást viszont bízzuk az ebben jártas szakemberre, gyógytornászra.

TOJÁS
48. Napi 3 tojás elfogyasztása egészséges.
A szakértő véleménye: a tojássárgája magas koleszterintartalma miatt heti 4 tojás elfogyasztásánál több nem javasolt. Ha valakinek magas a koleszterinszintje, akkor még ennyi sem.

VAJ
49. A vajnál egészségesebb a margarin.
A szakértő véleménye: ha nincs túlsúlyunk, és nincs olyan betegségünk, ami kizárná ezt, inkább vajat fogyasszunk, mint margarint, mert magasabb az ásványianyag-tartalma, és természetes úton állítják elő. Aki diétázik, annak viszont tanácsosabb zsírszegény margarint fogyasztania.

VEGETARIANIZMUS
50. A vegetáriánusok fontos tápanyagoktól fosztják meg magukat.
A szakértő véleménye: a vegetarianizmusnak csak bizonyos irányzatára igaz ez. Ha valaki mindenféle állati eredetű ételt kizár az étrendjéből (a tojást és a tejtermékeket is), az nem feltétlenül egészséges. Ilyenkor sem a megfelelő mennyiségű kalcium, sem a megfelelő mennyiségű állati fehérje nem kerül a szervezetbe, emellett fontos ásványi anyagokban, vitaminokban is hiányt szenvedünk (például: B12). A vegetarianizmusnak ez az ága legyengült immunrendszer esetén, illetve gyermekeknek és időseknek semmiképpen sem javasolt.

VÍZIPIPA
51. A vízipipa szívása kevésbé ártalmas a cigarettázásnál.
A szakértő véleménye: a vízipipa kátránymentes ugyan, de a cigarettához képest ötszörösen növeli a vér szén-monoxid-tartalmát, ezért élvezete egyáltalán nem veszélytelen.

Címkék: trend