Vettel történelmet írt Monzában

Sebastian Vettel történelmi győzelmet aratott az Olasz Nagydíjon. A német pilóta minden idők legfiatalabb futamgyőztese lett, aki egyben pályafutása, és csapata első diadalát is aratta, méghozzá ellentmondást nem tűrően. Mögötte Kovalainen és Kubica végzett.

Szakadó esőben, a biztonsági autó mögül rajtolt az Olasz Nagydíj Monzában, ahol a rajton rögtön bukott a Toro Rossós Sebastien Bourdais, akinek lefulladt az autója. Rajta kívül a safety car távozása után sem volt veszteség, simán elment mindenki.

Sebastian Vettel az első néhány körben gyönyörűen ellépett, és ezután már egy pillanatig sem volt kétséges, hogy képes lesz az élen célba érni.

Vettel az F1-történelem legfiatalabb győztese (Galéria)

Az ifjú német pályafutása, és az egykori Minardi csapat összesen 25 évre visszanyúló történetének első futamgyőzelmét szerezte, emellett az alig 21 éves versenyző átvette minden idők legfiatalabb futamgyőztesének rekordját is Fernando Alonsótól.

Egy hihetetlenül tehetséges német versenyző nyert ma egy Ferrari hajtotta olasz csapatnál, nem nagy túlzás azt írni, hogy megszületett az új Schumacher. A dobogón még Heikki Kovalainen és Robert Kubica végzett – két másik pilóta, aki szintén idén szerezte első, és eddig egyetlen győzelmét -, bár sem a finn, és főleg a lengyel nem volt veszélyes Vettelre.

Vettel kihasználta, hogy az élről indulhatott (Kattintson!)

A verseny első felében a hátulról rajtoló Kimi Räikkönen és Lewis Hamilton alaposan beragadt Giancarlo Fisichella mögé, de miután átfűzték magukat, Hamilton hihetetlen hajrára váltott, és folyamatos előzésekkel egészen a második helyig kapaszkodott kerékcseréje előtt – valószínű, hogy szárazabb beállításokkal ment, mint a többiek. Finn kollégája messze nem volt ilyen meggyőző – talán túlságosan is óvatos volt.

Hamilton, Räikkönen és több versenyzőtársuk is egykiállásos stratégiával próbálkozott, de ők, és többen mások is nagyon rosszul jártak, amikor a régóta várt eső nem érkezett meg a futam végére, így egy plusz kiállást kellett beiktatniuk, hogy az extrémről a normális vizes gumikra váltsanak.

Kubica, Fernando Alonso és Nick Heidfeld pont a legjobb pillanatban váltottak, így ők az egykiállásos stratégia nyertesei lettek. A nedves, nehéz körülmények miatt számos előzést láthattunk, és az is kiderült, hogy Hamilton belgiumi büntetése, és a szabályok tisztázása megtette a hatását, a levágott sikánok, kanyarok után mindenki nagyon fegyelmezetten adta vissza a pozíciókat.

Bár Räikkönen szokása szerint megint megfutotta a verseny leggyorsabb körét, de ez már az égvilágon semmit sem számít, az újabb nullázással végképp lemaradt a bajnoki küzdelemben. Massa egyetlen pontnyira zárkózott fel Hamilton mögé, Kubica pedig megszilárdította harmadik helyét, 14 pontos hátránya még mindig a valódi esélyesek között tartja.

nyilatkozat

“Tökéletes hétvége, előbb pole pozíció, majd futamgyőzelem, ez egészen fantasztikus, egyszerűen hihetetlen!” – lelkendezett a monzai nyertes Vettel. “Semmi problémám nem akadt, pedig nedves és roppant csúszós volt a pálya, biztonsági autós start volt, de nekem ez segített, hiszen az élről indultam, és semmi nem zavarta a látásomat. Igyekeztem is nagyon, miközben rendkívüli módon kellett koncentrálnom, nehogy elrontsam a dolgot. Ám nagyszerűen ment az autó, működött a versenystratégiánk, kifogástalan volt a csapatmunka, egyszóval fantasztikus versenyt sikerült megnyernem, persze hogy ez életem legszebb napja!”

Forma 1-es Olasz Nagydíj, Monza
Végeredmény:
1. Sebastian Vettel (német, Toro Rosso)
2. Heikki Kovalainen (finn, McLaren-Mercedes) +12.5
3. Robert Kubica (lengyel, BMW Sauber) +20.4
4. Fernando Alonso (spanyol, Renault) +23.9
5. Nick Heidfeld (német, BMW Sauber) +27.7
6. Felipe Massa (brazil, Ferrari) +28.8
7. Lewis Hamilton (brit, McLaren-Mercedes) +29.9
8. Mark Webber (ausztrál, Red Bull-Renault) +32.0
9. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) +39.4
10. Nelsinho Piquet (brazil, Renault) +54.4
11. Timo Glock (német, Toyota) +58.8
12. Kazuki Nakajima (japán, Williams-Toyota) +62.0
13. Jarno Trulli (olasz, Toyota) +65.9
14. Nico Rosberg (német, Williams-Toyota) +68.6
15. Jenson Button (brit, Honda) +73.3
16. David Coulthard (brit, Red Bull-Renault) +1 kör hátrány
17. Rubens Barrichello (brazil, Honda) +1 k.h.
18. Sebastien Bourdais (francia, Toro Rosso) +1 k.h.
19. Adrian Sutil (német, Force India-Ferrari) +2 k.h.
– Giancarlo Fisichella (olasz, Force India-Ferrari) – feladta a 12. körben

A világbajnoki pontverseny állása
Pilóták:
1. Hamilton 78 pont, 2. Massa 77, 3. Kubica 64, 4. Räikkönen 57, 5. Heidfeld 53, 6. Kovalainen 51, 7. Alonso 28, 8. Trulli 26, 9. Vettel 23, 10. Webber 20, 11. Glock 15, 12. Piquet 13, 13. Barrichello 11, 14. Rosberg 9, 15. Nakadzsima 8, 16. Coulthard 6, 17. Bourdais 4, 18. Button 3
Konstruktőrök:
1. Ferrari 134, 2. McLaren-Mercedes 129, 3. BMW Sauber 117, 4. Toyota 41, 5. Renault 41, 6. Toro Rosso 27, 7. Red Bull-Renault 26, 8. Williams-Toyota 17, 9. Honda 14

Címkék: autó-motor