Szeméthegyeket hozott a Tisza

Évente több ezer köbméter uszadék érkezik a tiszai áradásokkal: a szemetet ökiválogatják, de nem hasznosíthatják újra, a komposztálható anyagot lebontja a természet, a karnyi vastag ágakból pedig tüzelő lesz.

A nagy tömegű szemét és uszadék az áradások velejárója, éves mennyisége az árhullám levonulásának szintjétől, a hullámtéren elhelyezett illegális hulladék mennyiségétől függ. A nyár derekán levonult Tiszai árhullám utáni „takarítással”a napokban végeznek a vízügyi szakemberek – mondta el lapunknak Katona Gábor, a Közép-Tisza-Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (KÖTIKÖVIZIG) munkatársa.

Takarítják a folyót (MTI)

A PET-palackot újrahasznosítása nem lehetséges

Az uszadék kilencvenöt százaléka természetes anyag, sás, nád, fa, míg a maradék olyan kommunális szemét, amelyet az ártér illegális lerakóiból sodor magával a folyó. Értelemszerűen csak a víznél könnyebb tárgyakat – túlnyomó részben PET-palackokat – hoz magával a Tisza, amelyek nagy tömegben gyűlnek össze a tározók, duzzasztók és egyéb árvízvédelmi létesítmények mentén. Ha az árhullám levonul, a vízügy munkatársai hulladéklerakóba szállítják a szemetet – áradás idején ugyanis életveszélyes lenne az uszadék megközelítése.

Az augusztusi sok ezer köbméter uszadékból 300 köbméter szemetet válogattak ki és szállítottak el, ami a szerves anyag eltakarításával együtt 8,6 millió forintba került – mondja a szakember. És ez „csupán” az a mennyiség, ami a legutóbbi árhullám óta összegyűlt a Tisza felső szakaszának hullámterén – teszi hozzá. Az uszadékban érkező műanyag hulladék bár nem számít veszélyes anyagnak, mégsem lehet újrahasznosítani. Ugyanis, ha a PET-palack nem szelektív gyűjtésből származik, akkor ismeretlen eredetű anyagként kell kezelni. Az ilyet pedig csak engedéllyel rendelkező hulladéklerakóba szabad elhelyezni.

Hatalmas mennyiségű szemét érkezik (MZI)

Az uszadékfából tüzelő lesz

Más a helyzet a természetes uszadékkal. Ezt csak a védművek, zsilipek és tározók környezetéből szállítják el a hullámtér távolabbi helyeire, pl.: az úgynevezett digó- vagy agyaggödrökbe, ahonnét korábban a gátakhoz használt földet ásták ki. A többi a hullámtéren marad, ahol a tél folyamán humusszá válik. A szerves uszadék egy részét azonban lehet hasznosítani – mondja Katona Gábor. A kiskörei duzzasztónál például rendkívül sok uszadék összegyűlik, amelyből a hasznosítható ágakat a helyszínen feldarabolják és átadják a környékbeli településeknek. Az önkormányzatok pedig elosztják a rászorulók között téli tüzelőnek.

A levonuló ár útjába épített létesítmények megtisztítása a tulajdonos feladata, ugyanis az ő felelőssége, hogy a kezelésében lévő úszómű – stég, állóhajó – ne csökkentse az árvízi levezetőképességet – áll a zöldtárca közleményében. Az elmúlt időszak rendkívüli árvizei olyan területeket is elöntöttek Ukrajnában, amelyek korábban nem kerültek víz alá. A levonuló árvíz ezekről az eddig el nem öntött területekről is lehozta a rosszul vagy illegálisan elhelyezett hulladékok jelentős részét.

Uszadék (MTI)

Az érkező uszadék egyaránt jelent hazai és nemzetközi problémát. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium ezért a határvízi bizottságokon keresztül tárgyal az érkező uszadék csökkentésének lehetőségeiről, valamint uniós támogatási konstrukciók igénybevételéről Ukrajna számára, hogy így csökkenthessék a folyók árterében elhelyezett illegális hulladéklerakók számát

Címkék: Magazin