Menjek vagy maradjak – Trafó-szülinap vagy Sekély sírhant

Szeptember első hétvégéjére ajánlunk jazzfesztivált, világzenét, komolyzenét, de ingyenes programokkal ünnepelhetjük azt is, hogy a Trafó már tíz éve kultúrközpontként üzemel.

Jazzért Újbudára és Debrecenbe is érdemes elmenni, mert mindkét helyszínen világsztárok várják a közönséget. Aki inkább az etnozene felé kacsintgatna, annak Palya Bea a zsidó fesztiválon, a Vodku és a Besh o droM az A38-on adja meg a betevő muzsikát. Komolyzene viszonylatban a Mahler-ünnep lehet a nyerő a Müpában. Ha pedig orientáció nélkül akarunk kulturáltan szórakozni, akkor csak induljunk el a Trafó irányába, ahol mindenféle program vár minket. Ha azonban a beígért rekordmeleg eltántorítana a célunktól, még mindig találhatunk némi nézhető filmet a tévében.

A kérdés tehát a régi: menjek vagy maradjak?

Menjek…

Péntek, szeptember 5.

…A Trafó 10. születésnapjára

„A Trafó valamikor egy lepukkant ház volt – törmelék, kosz, falfirkák, felfüggesztett régi busz a mostani Nagyterem kellős közepén – aminek a kutya sem tudott a létezéséről. Ma ott tartunk, hogy Royal Shakespeare társulata levélben köszönte meg az általuk korábban még nem látott professzionális munkát.” – írta ¬Szabó György, a Trafó igazgatója az intézmény honlapján. A szülinapi évadnyitónk programjában szerepel az Agostones, a Budbudas, a The Qualitons koncertje, videóinstalláció, tánc, vetítenek régi Trafós filmeket, táncfilmeket, valamint meg lehet tekinteni Erdős Gábor fotókiállítását is.

Az Agostones

…jazzdíva koncertjére Debrecenbe

Szeptember 5-én, pénteken este nyolc órától, a Debreceni Jazznapok programsorozatán belül hallgathatjuk és nézhetjük meg a világhírű Stacey Kent-et. A jazzénekesnő született romantikus alkat, aki varázslatos személyiségével, behízelgő tónusával, az iróniát sem nélkülöző előadásmódjával közönségét mindenütt elbűvöli, így azokat is, akik e napon Debrecenbe látogatnak.

A New York-i születésű jazzdíva tehetsége véletlenül tört a felszínre. Összehasonlító nyelvészetet tanult az egyetemen, amikor európai útján találkozott Jim Tomlinson angol szaxofonossal. A találkozás sorsszerű volt, ugyanis a fiatalember nem csak a zene iránti szeretetet ébresztette fel a művésznőben, hanem a kapcsolatból együttműködés, majd később házasság lett. Olyan lemezei teszik, és tették – nem véletlenül – népszerűvé, mint a Tander Trep, a Let Yourself Go, a Dreamsville vagy az eddigi legszemélyesebb albuma a The Boy Next Door. Többek között ezekkel a jazz dalokkal is várja a debreceni közönséget az énekesnő.

—- Szombat, szeptember 6. – Újbudai Jazzfesztivál, Palya Bea—-

…jazzfesztiválra Újbudára

Budapest Újbuda városrésze, a XI. kerület 2005-ben ünnepelte megalakulásának 75. évfordulóját. Ebből az alkalomból a kerület három meghatározó kulturális intézménye, a Fonó Budai Zeneház, a MU Színház és az A38 Hajó egy közösen szervezett kulturális és dzsesszfesztivállal járult hozzá az ünnepi eseményekhez. A fesztivál a tavalyi közép-európai súlypontok után idén igazán nemzetközivé válik: a MU Színházban többek között Zbigniew Namislowski, Mats Gustafsson és Alexander Balanescu, az A38 Hajón pedig a New York-i avantgárd színtér néhány kiemelkedő alakja lép fel. Mellettük természetesen kitűnő magyar előadók szerepelnek, mint a Dresch Quartet, a Barabás Lőrinc Eklektric, a Fonóban az Ektar, a Samsara és sokan mások.

Balanescu (Fotó: MTI)

…Palya Bea koncertjére a zsidó fesztiválra

A nagy érdeklődésre való tekintettel ráadáskoncertet tartank a Palya Bea Quintet előadásából este kilenckor az Uránia Filmszínházban a Zsidó Nyári Fesztivál keretében. Palya Bea magyar, cigány, bolgár és más népzenékkel, indiai zenével foglalkozik, emellett közreműködik világzene, jazz, énekelt vers műfajokban is.

A Folkestra, Kárpátia, Zurgó együttesek alapító tagja volt, sokáig vendégeskedett a Sebő, Nagy János Trio, Balázs Elemér Groupe, Etnofon együttesekben. Az utóbbi években főként saját terveit valósítja meg, rendszeresen koncertezik szólóban és saját együttesével, itthon és külföldön.

—-Vasárnap, szeptember 7. – Mahler-ünnep, Vodku, Besh o droM—-

…Mahler-ünnepre a Művészetek Palotájába

Délután a Müpában két olyan ősbemutató lesz, amelyet külön a Budapesi Mahler-ünnepre írtak. Egyik Csemiczky Miklós Scherzo all’ongarese című műve, a másik Dubrovay László Magyar rapszódia klarinétra és zenekarra című darab. Ezek mellett elhangzik Mahler: III. (d-moll) szimfóniája is. A Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyén közreműködik Birgit Remmert – mezzoszoprán, Ács Ákos – klarinét, az MR Énekkar Női Kara, az MR Gyermekkórus, és Fischer Iván vezényel. Csemiczky Miklós zeneszerző szerint a „Scherzo all’ongarese, azaz scherzo magyar módra hiába jelent eredetileg tréfát, itt minden véresen komoly: a darabban felfedezhető verbunkoselemek, a tárogatón megszólaló panaszos-nosztalgikus hang, a kodályi-bartóki tengelyharmóniák…


…vodkus Besh o droMra az A38-ra

Az 1999-ben alakult Besh o droMot szinte nem is kell külön bemutatni. A zenekar Magyarországon stílusteremtő, semmivel sem összetéveszthető hangzásvilága a klezmer, a különböző kelet európai és balkáni népzenei elemek ötvözése a saját ritmus és dallamvariációkkal.

A Besh o droM

Ezzel szemben a másik együttes leginkább mostanában szerepel csak a klubok repertoárjában. A Vodku zenekar 2000-ben alakult újjá Budapesten, Magyarországon. Az együttes célja, hogy Közép- és Kelet-Európa népeinek zenéjét saját zenei elképzeléseivel ötvözve mutassa be a színpadon. Az együttes zenéjében meghatározó elemet játszanak a magyar, zsidó, orosz, ukrán, bolgár, délszláv és más közép-kelet-európai és balkáni népzenei motívumok. Mindezt ötvözik a rock, a jazz és más progresszív zenei irányzatok stílusjegyeivel. Ennek eredményeképpen egy olyan zenei világ bontakozik ki a színpadon, amelynek hallatán otthon érezheti magát a közép-kelet-európai régióban gyökerező számos náció.

—-…moziba—-

Afroamerikaivá operálják Robert Downey Jr.-t

Verne-feldolgozással nyit a harmadik hazai 3D-s mozi (Utazás a Föld középpontja felé). Mellette a héten transzcendens balkániakat (Árnyékok), magukba bonyolódó párokat (Jelenetek két házasságból), bohókás és érzelmes brit bártündéreket (Miss Pettigrew nagy napja) és az év talán leginkább önironikus színészeit (Trópusi vihar) láthatjuk.

Bővebben >>

—-…wellnesselni—-

Péntek

Mozdulj ki! Országszerte 50 százalékos kedvezménnyel juthatsz be a legjobb fitness-termekbe, uszodákba és wellness-központokba a szeptember 5.-ei Mozgós Pénteken. A kedvezményt nyújtó helyszínekről és a rendezvényről bővebben a WellnessCafe oldalán.

Szombat

Vajon hová tűnt a nyugalom az életedből? Nem szorongsz-e mostanában a kelleténél többet? Megtudhatod, ha megnézed a vital tv 10:30-kor kezdődő Mesterkurzus sorozat új epizódját.
Még több stresszoldó tipp a hétvégére a WellnessCafe oldalán.

Vasárnap

Vasárnap elrajtol Magyarország legnagyobb félmaratoni futóversenye. Akik a 21 km-es távnál rövidebbet vállalnának be, a félmaratont párban is teljesíthetik, vagy lefuthatják a rövidebb, 3,5 km-es Ligetkört is.

Rajt: Városliget Kós Károly sétány 10:00

A futóversenyről bővebben a WellnessCafe oldalán

—-Maradjak… …tévézni – Egy személyes ügy, Sekély sírhant, Leptinotorsa—-

Péntek, szeptember 5.
21:45
m2

Egy személyes ügy

A francia misztikus film főhőse, Francois Manéri, a mogorva agglegényként élő magánnyomozó. Mióta elhagyta a felesége, csak a sörét iszogatja esténként, és bambul a tv előtt. Profi a szakmájában, de különösebb kedve nincs a munkájához. Főnöke ezúttal egy eltűnt fiatal lány megkeresésével bízza meg, Manéri azonban szkeptikusan fogadja a feladatot, ami megint a szokásos, reménytelen ügynek látszik. A fiatal Rachel körül látszólag rendben volt minden, bár lénye még anyja előtt is titok, rejtély volt. Amikor egy sötét kapualjban összeverik a lány miatt, Manérit izgatni kezdi a feladat. Mint író a regényét, a különböző szálakból próbálja összeállítani a lány életében szerepet játszó figurák sorsát, s érzi, kivételes ügybe sodorta az élet…

Szombat, szeptember 6.
22:05
Duna Televízió

Sekély sírhant

A Trainspottinggal világhírűvé vált Danny Boyle első filmje is a skót fiatalokkal foglalkozik. Itt azonban nem a heroin áll a központban, inkább a fekete humor. Alex, David és Juliet közösen bérelnek egy tágas lakást, ami annyira tágas, hogy negyedik bérlőt keresnek. A három jó barát komoly interjúk után választja ki a szerencsés nyertest, Hugót, aki azon nyomban beköltözik. Néhány napig nem is látják, ezért bemennek a szobájába. Hugo halott, de iszonyatos sok kápét “hagyott” maga után. Mit kezd három jó barát egy hullával és egy tömött bőrönd pénzzel?

Vasárnap, szeptember 7.
0:05
Duna Televízió

Leptinotarsa, avagy privát nyomozati anyag a krumplibogár titokzatos feltűnéséről Magyarországon

Az 1997-es dokumentumfilm a Mediawave fesztiválok egyik legkedveltebb csemegéje: “Sokan azt állították, hogy az amerikaiak repülőgépről szórták, mások szerint az oroszok hozták be a háború után. Egyesek a világ végének eljövetelét látták benne, és voltak, akik csak mosolyogtak. Néhány elszánt ember, az ellenállók maroknyi csoportja pedig felvette ellene a harcot… Nem tudni pontosan, mi történt valójában. Annyit azonban biztosan tudunk, hogy 1947. Július 19-én Héderváron, egy kis faluban rátaláltak az elsőre…” A film készítői helyismeretük előnyeit kihasználva felkutatták a szemtanúkat, és kiderítették az igazságot.

Címkék: kultúra