Iskolakezdésig elkészül a Stefánia út

A XIV. kerületi Stefánia út felújítása vasárnapra befejeződik - ígérte Demszky Gábor. Az útfelújítások egy részre őszre tolódik át, az idénre tervezett felújítások fele pedig csak jövőre kezdődik meg.

A Stefánia út felújítása augusztus 16-án kezdődött meg, vasárnap pedig a mellékutcáival együtt átadják. Zuglóban az elmúlt 3,5 évben összesen 20 kilométernyi utat újítottak fel, a fővárosban 400-at, és 2010-ig további 300 kilométer közútra kerül sor. A 1,5 kilométeres Stefánia út teljes felújítása 103,3 millió forintba került.

Az útfelújítási program egyik problémájaként említette Demszky a késéseket, amit a pályázati rendszer hiányosságaival indokolt. Sokan későn nyújtották be a pályázatokat, így az elbírálásra is később került sor. Ezért az idei első ütem 38 tervezett útszakaszából (22,4 kilométer) eddig csak 14-et adtak át, a többire ősszel kerül sor. Az idénre tervezett útfelújítások fele is 2009-re tolódik át.

A másik problémát az okozza, hogy a felújítási programot közúthálózati programként dolgozták ki, ami nincs a városok igényeihez igazítva: így nem lehet például kerékpárút-építésre, járdafelújításra és autóbuszöböl-kialakításra pályázni. Ezért a főpolgármester arra kéri a miniszterelnököt, hogy igazítsák a nagyvárosok igényeihez az útfelújításokra szánt TEUT programot.

Címkék: autó