Bevonult az iPhone Magyarországra

Csütörtökön éjfél után pár perccel elkelt az első iPhone 3G Magyarországon. Kamerák és villogó vakuk kereszttüzében. Kiderült, hogy normál díjcsomaggal választva mennyit kell fizetni.

Augusztus 21-én este 10 órakor indult a T-mobile iPhone 3G partija a Mom Parkban, ahol éjfélkor elsőként juthattak a második generációs Apple okostelefonjához a kellően elszánt vásárlók. Az első helyért délután fél ötre kellett kijönni azért, hogy kamerák kereszttüzében átvehesse az első hivatalos készüléket az országban – írja a helyszíni tudósításában a PDAmania.hu.

Amíg a közel 200 fős tömeg a bolt előtt kígyózott, addig pár lépéssel odébb celebek és újságírók hada lézengett a partin, és nyomta magába az üdítőt és az édességet, miközben Tilla próbált a kinti helyzetről közvetíteni.

Kongások, táncosok, és egyéb fellépőkkel próbálták segíteni az idő múlását, de az összejövetel inkább csak a megjelent személyektől volt nagy durr, az igazi show maga az iPhone volt és a visszaszámlálás.

A telefon volt a legnagyobb sztár (pdamania.hu)

Aztán éjfél előtt 15 perccel megérkezett egy mikrobusz, majd egy nagy fekete “koporsóban” dobszóra négy biztonsági ember becipelt pár iPhone-t a boltba a sorban állók legnagyobb örömére.

És, hogy a szolgáltatók oldaláról is nagy volt a várakozás, azt mi sem bizonyítja jobban, mint például a Startlap.hu már a hazai terjesztés első napjára elkészítette az erre az eszközre optimalizált változatát. Az iPhonosok, így a Startlap által összegyűjtött linkek között testreszabottan tudnak böngészni, ráadásul elérhetik a kedvenc linkjeiket is.

Árak, vágyak

A boltban már hivatalos árlistát is lehetett találni, amiről kiderült, hogy nem csak a két speciális csomaggal vásárolható meg az iPhone, hanem a régi csomagokkal is. A legolcsóbb csomag egyébként a T-Mobile ikon 600 csomag, amiben a 8 GB-os 990 forint, a 16 GB-os változat pedig 4980 forintba kerül, két éves hűségidő mellett. Plusz 16 990 forint a havidíj. Ennyiért jár 600 lebeszélhető perc, 400 ingyen sms, és 4 GB adatforgalom, így összességében nem is vészes az ára.

Erős kezdés (pdamania.hu)

A két speciális díjcsomagon kívül van lehetőség a meglévő csomagokhoz is almás telefont vásárolni, de ekkor mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk. A legdrágább ha a díjcsomagra nem, csak az előfizetésre vállalunk hűségnyilatkozatot, ekkor két évre a 8GB-os kütyü 86 970 forint, a nagyobbik 106 980 forint. Egy évre is lehet, az árak ekkor 99 990 és 119 970 forintra változnak.

Mi az újdonság?

A készülék szinte megszólalásig hasonlít elődjére, így nem a külcsíny, hanem az új szoftver a legnagyobb újdonsága. Annak is az egyik legfontosabbja, hogy kompatibilis a Microsoft Exchange szerverekkel, így a levelezési gondok gyakorlatilag megszűnnek. Mostantól nem lesz probléma telefonon nézni a munkahelyi emaileket. De került bele GPS is, ami elvileg forgalomfigyelős, műholdképes nézetet és a mobilhálózatok adótornyaival való kommunikációt is tudja.

Talán egyetlen ponton lehet belekötni, ez pedig a továbbra is 2 megapixeles, villanó nélküli kamera, melyben autofókusz sincsen. Továbbá a hazánkban talán kevésbé használt videotelefonálásra alkalmas frontkamera is lemaradt.

Az Apple szerint egy töltéssel 3-4 óra böngészésre képes az újdonság. 10 óra beszélgetési idő 2G hálózatokon, feleennyi 3G-n, a készenléti idő pedig 300 óra.

Az iPhone 3G részletes specifikációja:

* Kijelző: 3,5″-os 320×480 pixeles multi-touch érintőképernyő

* Belső flash tárhely: 8 GB (fekete) vagy 16 GB (fekete/fehér)

* Hálózatok: GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz), UMTS/HSDPA (850, 1900, 2100 MHz)

* Wi-Fi (802.11b/g) támogatás

* Bluetooth 2.0 + EDR támogatás

* A-GPS támogatás

* Szenzorok: gyorsulásérzékelő, közelség érzékelő, fényérzékelő

* Méretek: 115,5 x 62,1 x 12,3 mm, 133 gramm

* Beszélgetési idő: 5 óra (3G) vagy 10 óra (2G)

* Készenléti idő: 300 óra

* Internet idő: 5 óra (3G) vagy 6 óra (Wi-Fi)

* Videolejátszási idő: 7 óra

* Zenelejátszási idő: 24 óra

Címkék: tech