Hibrid lesz az állami autóflotta egy része

Csekélyebb fogyasztásuk, alacsonyabb károsanyag-kibocsátásuk és csendesebb üzemük miatt a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztérium (KvVM) hibridautókkal váltja le autóparkja egy részét.

A cserére érett kocsik átlagosan 5 évesek múltak és 154 000 kilométert futottak. Több vezetői autó túl van a 200 ezer kilométeren, ezért karbantartásuk egyre költségesebb. A leváltandó park VW Passatokból, Opel Astrákból és néhány A6-os Audiból áll – mondta Olt Boglárka, a tárca sajtófőnöke. A tárcának környezetvédelmi és takarékossági céljai vannak a beszerzéssel.

A tenderkiírásban felső és középkategóriás hibrid hajtású személygépkocsik beszerzése szerepel. A darabszámok még nem véglegesek, mert a két nagyautó mellé a minisztérium 7-10 középkategóriás autót vesz. Alacsonyabb ár esetén több autó megvásárlása fér bele.

Aki konyít valami az autókhoz, az két ujján megszámolhatja a lehetőségeket: a középkategóriában a Toyota Prius alternatívája a Honda Civic Hybrid. A pályázati kiírásban közölt feltételeknek méreteivel és egyéb jellemzőivel mindkét autó megfelel.

A kínálat (vezess.hu)

A Toyotánál tudomásunk szerint az importőr tesz ajánlatot, míg a Hondát nem a vezérképviselet, hanem a Duna Autó Zrt. képviseli – tudtuk meg a cég közbeszerzésekben illetékes vezetőjétől. Az észak-budai központjában amerikai, japán és európai márkákkal is foglalkozó vállalat többször is sikeresen pályázott állami járműtendereken. A határőrséggel illetve a rendőrséggel is szerződtek Nissan Pathfinderek és Patrolok szállítására.

Ami dönt: az ár és a fogyasztás

A minisztériumnál ugyanaz a két tényező dönt, mint a hétköznapi autósoknál: kiemelten fontos a vételár, aztán a szén-dioxid-kibocsátás illetve az ezzel egyesen arányos fogyasztás. A városi étvágy és emisszió kétszer nagyobb súllyal esik a latba, mint az országúti és a vegyes ciklusban mért értékek. A győztes kiválasztásában szempont a minél gyorsabb szállítás is.

Bár tudjuk, mennyibe kerülnek az érintett autók, a végeredményre kár volna a listaárakból spekulálni. Ha ezen múlna, mérget vehetnénk a Civic Hybrid győzelmére, mert 1,5 millió forinttal kevesebbet kóstál mint a legolcsóbb Prius és a felszereltsége is gazdagabb. A tárca azonban hangsúlyozza, hogy nincs preferált márkája és árversenyt vár a Honda meg a Toyota között, amibe alighanem a Toyota is hajlandó lesz belemenni.

Ez ugyanis az első állami hibridvásárlás, a várhatóan nagy publicitást kapó győzelem némileg presztízskérdés. Hogy nézne ki, ha a technika úttörője eleve esélytelen árakkal pályázna azon a közbeszerzésen, amely egyszer talán például szolgál más minisztériumok és állami szervek járműtenderein?

A felső kategória már most lefutott

Egy diadalt a Toyota, helyesebben a Lexus már most elkönyvelhet. A felső kategóriás hibridautóra kiírt tender lefutottnak tekinthető, mert ilyen modelleket egyedül a Lexus forgalmaz hazánkban. Hivatalos forrásból hozzánk sajnos sem a Toyota-technikát alkalmazó Nissan Altima Hybrid, sem a hibrid Toyota Camry nem jut el.

Marad tehát a Lexus. A márka importőrénél még azt megelőzően tájékozódtunk, hogy a részletes kiírás feltételek megérkeztek volna. Eredeti szándékuk szerint a luxuskategóriában a GS, az RX és az LS modellekkel is pályáztak volna, ám a feltételekből látszik, hogy a tendert a GS-re szabták.

A 9 másodpercen belüli 100-ra gyorsulás egyikkel sem gond, de az LS 600h teljesítményével és hosszával, az RX magasságával lóg túl a kereteken. Azért is a GS450h a tuti befutó, mert a legfeljebb 8 literben illetve 190 g/km-es szén-dioxid-kibocsátásban megszabott átlagfogyasztást is egyedüliként teljesíti. Ezúttal kár csalárd szándékot sejteni az igazítás mögött: 14,8 milliós listaárával a GS a legalacsonyabb árú hibrid luxusjármű a három közül.

Ezzel szemben a Prius vs. Civic meccs kimenetelét izgatottan várhatjuk. A döntés két hónap múlva esedékes, a szeptember 29-ig beadandó ajánlatokat a minisztérium szakértői körülbelül két hét alatt értékelik. Amennyiben minden a terv szerint halad, a Fő utcai épületben október 17-én aláírják a szerződést a történelmi járműtender győzteseivel.

Címkék: autó