Peking: három érem az elvárás a vívókkal szemben

Három érem - közte egy arany - megszerzését várja a Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) a pekingi olimpiára kiutazó sportági küldöttségtől.

A játékokat felvezető sajtótájékoztatón Füleky András, az MVSZ ügyvezető igazgatója elmondta, a szövetség már 2005-ben megfogalmazta a célokat – melyek 22-24 olimpiai pont begyűjtésére is vonatkoznak -, az azóta eltelt időszakban pedig semmi olyan nem történt, ami miatt ezen változtatni kellett volna.

Füleky a célkitűzés megalapozottságát alátámasztandó még hozzátette: 2005 és 2008 között összesen hét Eb-n és vb-n vettek részt a magyar vívók, s ezeken az eseményeken kilenc-kilenc arany- és ezüst-, továbbá nyolc bronzérmet szereztek, ami átlagban 3,7-es medálgyűjtést jelent.

Nemcsiktől az aranyérem nem lenne meglepetés (MTI)

Ugyancsak átlagosan 25,8 pontot “vívtak össze”. 2006 óta nem volt olyan Eb vagy vb, amelyről győzelem nélkül tértek volna haza.

A tartalékokkal együtt 15 fős versenyzői csapat három részletben utazik Pekingbe. Nagy Orsolya már Hongkongban edzőtáborozik, onnan megy majd a kínai fővárosba, a delegáció legnagyobb része szombaton indul útnak, Mincza-Nébald Ildikó pedig jövő szombaton repül a játékok színhelyére.

Nem tarthat a delegációval Gerevich György kard mesteredző, Nemcsik Zsolt és Szilágyi Áron trénere. Füleky András közölte, a szakember több műtéten is átesett az elmúlt hetekben, nincs olyan állapotban, hogy Pekingbe utazhasson. Feladatát itthon Varga József – Lontay Balázs edzője -, illetve a szövetségi kapitány, Nébald György vette át, ők iskoláznak a kardozókkal.

A férfi párbajtőrözők – így Boczkó Gábor – is remekeltek idén (MTI)

Gémesi György szövetségi elnök a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: “tisztességgel és becsülettel felkészültek a versenyzők”.

A pekingi magyar csapat:
Férfi párbajtőr – Boczkó Gábor, Imre Géza, Kulcsár Krisztián, Kovács Iván (tartalék)
Férfi kard – Nemcsik Zsolt, Decsi Tamás, Szilágyi Áron, Lontay Balázs (tartalék)
Női tőr – Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella, Ujlaky Virginie (tartalék)
Női párbajtőr – Szász Emese, Mincza-Nébald Ildikó
Női kard – Nagy Orsolya

Címkék: olimpia