Ki kellene vágni Kárpátalja fenyveseit

Kárpátalján 6,3 ezer hektárnyi erdőben, a fenyvesek mintegy 5 százalékában tettek kárt betegségek és kártevők. Az idegen fajok nem bírják a helyi viszonyokat, tömeges vágásra és az őshonos fajok visszatelepítésére lenne szükség.

A térségben a fenyveseknek legjobban a gombák ártanak, a fák legtöbbet a gyökérrontó taplógombától és a gyűrűs tuskógombától szenvednek. Ez pedig annak a következménye, hogy a természet rendjébe beavatkozó ember megváltoztatta az erdőkben a fafajták természetes módon kialakult társulását – írja az ungvári zakarpattya.net.ua internetes hírújság.

forrás: MTI

A fenyőáru iránt a 19. században megnövekedett kereslet miatt a Kárpátokban az őshonos fenyveseket és bükkerdőket tömeges méretekben a helyi viszonyokhoz nem teljesen alkalmazkodott, Ausztriából behozott fenyőfajokkal cserélték le. A következmény az lett, hogy a gombák által legyengített fákon tömegesen szaporodnak a másodlagos kártevők, a fák rohamosan szuvasodnak, miközben a beteg fákat a közvélemény tiltakozása miatt nem lehet nagyobb tömegben kivágni. Pedig a védekezésnek ez lenne a leghatékonyabb módja – véli Valerij Murga, Kárpátalja megye erdészeti és vadgazdálkodási főosztályának vezetője.

A szakember a probléma megoldásaként azt látná jónak, ha a beteg faállomány fokozatos vágásával párhuzamosan visszaállítanák az Ukrán-Kárpátokban a természetes erdőtársulásokat.

Címkék: zöld