U19-es Eb: az olaszok nyerték a pilseni csatát

Az U19-es magyar válogatott egygólos vereséget szenvedett Olaszországtól, s így bronzéremmel zárta a csehországi Európa-bajnokságot. A magyarok pechesek voltak, az utolsó percben Gosztonyi például ziccert hibázott.

A sárgalapjai miatt eltiltott Simon András nélkül kezdő magyar együttes az első félidőben méltó partnere volt a házigazda csehek elleni 4-3-as győzelem okán magasra taksált olaszoknak. Sőt, a távolró lövöldöző Koman, majd Gosztonyi és Németh is bátran próbálkozott, ám Fiorillo a helyén volt.

A hajrában Németh éles szögből leadott lövése okozott izgalmakat, majd egy távoli lövésbe piszkált bele – a labda a kapufáról vágódott vissza a mezőnybe, ám a magyar támadó bosszankodását nyilván csökkentette, hogy lesen volt.

Koman Vladimir (jobbról) és az olasz Poli párharca (MTI)

Az olaszok voltak elégedetlenebbek az első játékrésszel, Francesco Rocca így cserélt a szünetben, Forestieri váltotta a bizonytalan Formiconit; mint később kiderült, nyerő húzás volt a Siena játékosának pályára küldése.

A déliek játéka feljavult ugyan, ám így is a magyar csapat volt a kezdeményezőbb – Szabó szögletet követő életerős lövése jelezte a csapat elszántságát.

A 63. percben Busai közeli löketét védte bravúrral Fiorillo, két perccel később viszont gólt szereztek az olaszok. Garibaldi remek kényszerítője után Forestieri ugrott ki, tanítanivaló labdaátvétel előbb elvitte a labdát Szekeres mellett, majd Debreceni szorításában lőtt, Gulácsi hiába nyújtózott, nem tudta eléri a bal alsó sarokban landoló játékszert.

A gól után Paloschi duplázhatta volna meg az olasz előnyt, majd Okaka Chuka hagyott ki óriási ziccert – egy méterről hibázott. A hajrára magára talált a magyar csapat, ám hiába szorította be ellenfelét, veszélyes helyzetbe ritkán került. A 92. percben ugyan Gosztonyi lábában volt az egyenlítő gól, közeli lövése azonban a bal kapufáról pattant ki.

Gosztonyi az utolsó pillanatban egyenlíthetett volna (MTI)

A magyar csapat így nem lesz ott a jabloneci döntőben, azonban így is túlteljesítette a várakozásokat. Bronzérmes lett a kontinentális tornán, s biztosította helyét a jövő évi világbajnokságon is.

U19-es Európa-bajnokság, Csehország

Elődöntő

Olaszország-Magyarország 1-0 (0-0)
Plzen, Struncovy stady, 4 ezer néző. Vezette: Moen (norvég)
Gól: Forestieri (65.)
Olaszország: Fiorillo – Darmian, Tagliani, Gentili, Formiconi (Forestieri, 46.) – Albertazzi, Garibaldi, Poli, Bonaventura – Paloschi (Eusepi, 85.), Okaka Chuka. Szakvezető: Francesco Rocca
Magyarország: Gulácsi – Debreceni, Szekeres, Présinger, Busai (Bajner, 77.) – Gosztonyi, Korcsmár, Gál, Koman, Szabó – Németh. Szakvezető: Sisa Tibor

Címkék: foci