Megúsztuk az erdőtüzeket

Idén 269 hektárnyi erdőtüzet regisztráltak, ami jóval alatta marad a tavalyi értékeknek. A viszonylag kevés tüzet a csapadékban gazdag tavaszi és nyárelejei időjárásnak köszönhetjük.

Az Európai Unió 1992. óta kötelezi a tagállamokat az erdőtüzekkel kapcsolatos adatok gyűjtésére. A hivatalos definíció szerint erdőtűz olyan tűz, amely erdőben és egyéb fás területen keletkezik és terjed szét, vagy amely egyéb földterületen keletkezik és erdőre, egyéb fás területre terjed át. A tűzoltóságok 2008 első félévében összesen 2150 vegetációtüzet regisztráltak, ezekből 155 eset – az összes vegetációtüz mindössze 7 százaléka – sorolható az erdőtűz kategóriába.

Ég a fenyves Várpalotánál (forrás: MTI)

Ez az érték az elmúlt év hasonló időszakának mintegy fele, köszönhetően a tavaszi hónapok egyenletesebb csapadékeloszlásának. A vegetáció szempontjából kedvező időjárás hatására jóval kevesebb volt az erdőtűzveszélyes napok száma – közölte az Országos Erdészeti Egyesület. Hangsúlyozni kell azonban, hogy az összes vegetációtűzhöz viszonyított kis esetszám ellenére az erdőtűz során nagyobb érték pusztul el, mint egy kis intenzitású gyep- vagy tarlótűzben. Az erdőtüzek oltása és a helyreállítás is nagyobb energiát és szakértelmet igényel.

Idén csak egyetlen esetben égett le nagyobb terület, a tavalyihoz hasonló erdőtűz idén még nem fordult elő. Az erdőtüzek nagy része emberi hanyagságból következik be, illetve néhány esetben szándékosságról beszélhetünk. Komoly kárt egyik sem okozott, az esetek nagy része kis intenzitású talajfelszíni tűz volt.

Címkék: zöld