A mentősök cáfolják Kolonics edzőjét

Közigazgatási hatósági eljárás indult Kolonics György halála ügyében - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Az Országos Mentőszolgálat belső vizsgálatot folytatott le, amely szerint a bejelentéstől számítva 20 perc alatt értek ki a mentők a kétszeres olimpiai bajnokhoz.

A belső vizsgálat eredményét az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztálya juttatta el az MTI-hez. A közleményből kiderül, hogy a bejelentés 10.22-kor érkezett a mentőszolgálat hívásfogadó központjába, a diszpécser 10.24-kor adta az utasítást az indulásra és a rohamkocsi 10.25-kor elindult.

A helyszínre – a csepeli vízitelepre – a mentőautó 10.42-kor érkezett, a defibrillátor archívumából pedig kiderül, hogy a sportoló újraélesztését 10.44-kor megkezdték.

A közlemény szerint az OMSZ hívásfogadó központjába 10.00 és 11.00 óra között 80 hívás érkezett, amelyből hét hívás szakadt meg megválaszolás előtt. A fogadott hívások átlagos várakozási ideje mintegy hét másodperc volt. 10.15 és 10.30 között egy megszakadt hívás vonalban tartási ideje öt másodperc volt.

20 perc alatt kinn voltak Kolonicsnál (MTI)

A riasztás időpontjában a csepeli mentőállomáson lévő mentőautó a Szent István Kórházba szállított egy beteget, ezért indította az OMSZ ügyeletes szolgálatvezetője a Markó utcából a rohamkocsit, majd pár perc múlva a budai mentőállomásról a mentőorvosi kocsit – áll a közleményben. A minisztérium tájékoztatása szerint az OMSZ által szolgáltatott adatok alapján az OMSZ elérhető volt, a mentőkocsiban rendszeresített eszközök pedig kifogástalanul működtek.

Kedden Ludasi Róbert, a kenus edzője úgy nyilatkozott, hogy a mentőautó 37 perc alatt érkezett ki a helyszínre. Elmondta: van a tragédia közelében egy új mentőállomás, de onnan nem tudtak életmentő készülékkel megfelelően felszerelt kocsit küldeni.

Hétvégére kiderülhet a halál oka

Csütörtökön boncolják a kedden elhunyt Kolonics György kétszeres olimpiai, tizenötszörös világbajnok kenust. Tállay András, a pekingi olimpiára utazó magyar küldöttség orvosi csoportjának vezetője elmondta, hogy ezt követően, várhatóan egy-két napon belül derül fény a halál okára.

—-Versenyt futni az idővel – négy perc az életért—-

Dr. Kiss Róbert Gábor, a Magyar Kardiológusok Társaságának főtitkára szerint Magyarországon naponta 70 ember szenved hirtelen szívhalált. Fiatal korban a szív, a koszorúserek fejlődési rendellenességei, illetve bizonyos öröklődő szívbetegségek, ritmuszavarok okozzák. 30-40 éves kortól a fő ok a koszorúér betegségben keresendő. A beszűkült koszorúereken átfolyó vér fizikai vagy lelki terhelés, stressz esetén nem biztosít megfelelő oxigénellátást a szívizomzatnak. A vérellátását nélkülöző szívizomzatból pedig halálos ritmuszavar indul ki. Ez legtöbbször kamrafibrilláció, kamraremegés. Ilyenkor a szívizomzat sejtjei össze-vissza, egymástól függetlenül kezdenek működni, aminek következtében a szív, mint pumpa megáll. Sokszor a hirtelen szívhalál a szívinfarktus első tünete. Az infarktus során elzáródó koszorúérben megáll a vérkeringés, mely akár másodperceken belül kamraremegést, hirtelen szívhalált okozhat.

Jelek és veszélyek

A szívinfarktus az esetek több, mint felében a sokszor már előrehaladott koszorúérbetegség első jele, ugyanakkor a szívinfarktus kezdődhet azonnali halállal is. A koszorúér-betegség tünetei ugyan sokszor enyhék vagy félrevezetőek, de fáradékonyság, időszakos szegycsonttáji fájdalmak, légszomj egyaránt utalhatnak jelenlétére. Ha a szív és érrendszeri kockázat magas vagy a fenti tünetek jelentkeznek, a betegség időben kideríthető. A szív és érrendszeri kockázat elemei: magas vérnyomás, dohányzás, magas koleszterin, férfi nem, stressz, cukorbaj, hasi típusú elhízás, mozgásszegény életmód, egészségtelen étrend, családi hajlam az érbetegségekre.

Versenyt futni az idővel

Négy percünk van arra, hogy a megálló keringést eredményesen újra tudjuk indítani. Ezután visszafordíthatatlan agyi károsodás alakul ki, Minimálisak a 10 perc után megkezdett újraélesztés esélyei. A túlélési lánc elemei a segélyhívás, az alapszintű újraélesztés, a korai defibrillálás és a mielőbbi szakellátás.

Az újraélesztés részei a légutak szabaddá tétele, mellkaskompressziók és befúvásos lélegeztetés. Laikus által végzett újraélesztés esetén a mellkasi kompresszió önmagában, lélegeztetés nélkül is segíthet. Fontos tudni, hogy a fent említett kamraremegést csak arra alkalmas elektromos áramütéssel, defibrillációval tudjuk megszüntetni. Az újraélesztést a mentők megérkezéséig, vagy az egyre több, nagy forgalmú helyszínen telepített automata elektromos defibrillátor (AED) alkalmazásáig kell folytatni. Így a hirtelen szívhalál eredményesen kezelhető, a beteg akár évtizedeket élhet ezt követően.

Megelőzés

A testedzés, a rendszeres sport, a rekreációs tréning az egyik legfontosabb módszere a szív és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a cukorbaj, az elhízás és a pszichés zavarok megelőzésének. Felnőttkorban is lehet sportolni, de az orvosnak meg kell határoznia a terhelési küszöböt, az úgynevezett tréningpulzust, melynél nagyobb terheléssel járó sportot ne végezzünk.

(Forrás: Magyar Kardiológusok Társaságának közleménye)

Címkék: Sportmix