Balaton Sound: tömegnyomor vagy prémiumfesztivál?

Szerdán a Balaton Sound rendezői bejelentették, hogy péntekre és szombatra egyáltalán nem lehet már jegyet venni. A fesztivál szervezői a telt ház ellenére is prémiumminőséget ígérnek, Zamárdi pedig mellszélességgel áll a fesztivál mellett.

A Balaton Soundot tavaly úgy indították el, mint prémiumkategóriás fesztivált, amely a trendkövető fiatalok igényeit szolgálja ki. Kérdés volt ezután, hogy a telt ház mellet a yuppie-közönség mennyire lesz vevő arra a kilencezer forintos napijegy mellett, ha a túl sokat kell várakoznia a koktéljáért, szusijáért vagy éppen a vécéért. Gerendai Károly a Sziget szervezőiroda ügyvezetője lapunknak elmondta, hogy pontosan azért állították le a jegyeladásokat 25 ezer főnél, hogy tudják tartani azt a színvonalat.

Már elkezdték beengedni az első fesztiválozókat (Fotó: MTI)


Jól indul a szezon a szervezőknek

A VOLT fesztiválon a FigyelőNet kultúrkülönítménye azt érzékelte, hogy a hétvégi, közel telt házas napon mindenért már a tűréshatáron túl sokat kell várni. Gerendai szerint Zamárdiban nem várható hasonló helyzet, mert itt mind vendéglátóhelyből, mind vécéből, mind hasznos területből másfélszer annyi található a rendezvényen, mint a sopronin. Egyedül a kemping területét felezték meg, mert tavaly azt észlelték, hogy igen kevesen érkeztek sátorral.

Tavaly a Sziget Fesztivál kis veszteséggel zárt, a többi rendezvény – a VOLT, a Balaton Sound, a Félsziget, a Gyereksziget – tette nyereségessé az üzleti évet. Akkor a Balaton Soundra a 4 nap alatt 32 ezren mentek el, most azonban 80-90 ezer vendéget várnak, így a VOLT rekord 77 ezres látogatószámával idén nagyon erősen indulhat az év. Ha csak valami komoly gond nem adódik a Szigettel, akkor szép számokat tudnak produkálni. A budapesti óriásrendezvény ugyanis továbbra is a legnagyobb falatnak számít, a maga 2,65 milliárdos költségvetésével. Ez ugyanis több mint a duplája az összes többi fesztiválra szánt összegnek.

Zamárdi a fesztivál mellett

Míg a budapesti gigarendezvény, a Sziget folyamatosan küzd a kerületekkel és a fővárossal, addig Zamárdi alpolgármestere elmondta, hogy ők teljes mellszélességgel támogatják a projektet. Egyed Zoltán a FigyelőNetnek elmondta, hogy a Balaton Sound a nagyközségből júliustól 1-jétől várossá avanzsált településnek elsősorban azért fontos, mert ezáltal is többen elviszik a hírét az országba és a világba. Zamárdi lakói is igen toleránsak a fesztivállal. A legtöbben tudomásul veszik, hogy a Balaton a szórakozásról szól, akik pedig nem bírják a fesztivál idején a hangzavart, azok inkább erre az időre időzítik az elutazásaikat, nyaralásaikat.

Tájkép csata előtt (Fotó: MTI)

Zamárdiban egyébként most már a harmadik nagyszabású rendezvényt rendezik zsinórban az EFOTT és a tavalyi Balaton Sound után. A városvezető bár nem elsősorban az anyagiakkal foglalkozik, elárulta, hogy Zamárdinak tavaly közel 30 millió forint haszna származott a fesztiválból. A helyszínt ugyan jelképes összegért adják bérbe, de közvetve a helyi adókból és járulékokból a település is jól jár. Már most is kiadtak minden szálláshelyet.

B-52’s, Massive Attack, Fatboy Slim

Míg tavaly a Beastie Boys és a Basement Jaxx volt Zamárdi húzóneve, idén Fatboy Slim, a Massive Attack és a B-52’s lesznek a fesztivál nehézbombázói. A B-52’stól biztosan hallhatunk majd számokat a most megjelent albumukról, de szintén esélyes lesz a Love Shack és a Rock Lobster is. A Nagyszínpadon egyébként két hazai csapat lép csak fel, a Quimby és a Zagar. A közel 50 magyar zenekar és DJ a fesztivál többi helyszínét osztja meg egymás és a külföldi fellépők közt.

A B52s

Nem érkezik viszont a Café del Mar rezidense, José Padilla, aki tavaly is az utolsó pillanatban jelezte a szervezőknek, hogy betegsége miatt nem tud eleget tenni a meghívásnak. Idén sajnos hasonló az indok: orvosai nem engedték el a kórházból. Az ibizai művész videóüzenetben fog bocsánatot kérni a magyar közönségtől.

Élő produkcióval érkezik viszont Németországból a világhírű elektro-house duó, a Booka Shade, és a legjelentősebb fesztiválok aktuális sztárja, M.A.N.D.Y. Ellátogat hozzánk a német reggae-front legsikeresebb előadója, Gentleman, a kubai hiphopbanda, az Orishas, a svéd Koop és a Thievery Corporation holdudvarából ismertté vált Federico Aubele is.