Hamilton győzött az esőfutamon

Miközben a legtöbb pilóta kelt feküdt az eső áztatta Silverstone-i pályán, addig Lewis Hamilton kiemelkedő versenyzéssel szerezte meg a győzelmet. Összetettben hihetetlen izgalmasan alakul a pontverseny, hiszen jelenleg a három élen álló pilótának – Hamilton, Massa és Räikkönen – 48 pontja van.

A hét közepén beígért eső káoszfutammá változtatta a 2008-as Brit Nagydíjat, amelyet végül a hazai közönség legnagyobb örömére Lewis Hamilton nyert meg. A 23 éves fiúnak ez az idei harmadik pályafutás során a hetedik győzelme. Ám ennél is több: “Ez volt a legnehezebb verseny, amin részt vettem – mondta Hamilton. Már mikor vezettem, tudtam, ha ezt megnyerem, akkor pályafutásom legjobb versenye lesz. Annyira esett, hogy bepárásodott a sisakom, fel kell nyitnom a rostélyt és letörölnöm a párát.”

A második helyet a fantasztikus esős versenyzést bemutató Nick Heidfeld, míg a harmadikat Ross Brawn zseniális taktikájának köszönhetően a hondás Rubens Barrichello szerezte meg.

Hamilton már a rajtot nagyon elkapta

Lewis Hamilton a szemetelő esőben induló futam rajtnál megelőzte Kimi Räikkönent és Mark Webbert is, sőt azonnal támadta az élről induló Heikki Kovalainent. Ez akkor még nem jött össze, de öt kör után az élen száguldott, amit nem is adott át a futam végig.

A rajtnál még csak nedves volt az aszfalt (MTI/EPA)

Elsőségére csak Kimi Räikkönen volt veszélyes, aki kihasználva Heikki Kovalainen megforgását a futam elején felzárkózott a brit pilóta mögé. Csakhogy a Ferrari eltaktikázta magát! Ugyan egyszerre tankoltak, mint a mclarenes rivális, de a különbség komoly különbség volt a gumikban.

Miközben a McLaren új esőgumikat rakott fel, addig a Ferrarinál fennhagyták a már kopott abroncsokat. Az olaszok abban bíztak, hogy a pálya tovább szárad és ha slickké kopnak a gumik, akkor előnyben lesznek. Csakhogy elkezdett szakadni az eső, szinte rögtön a kerékcsere után. Ezután körönként 5 másodpercet kapott a finn, aki nemcsak lemaradt, de Heikki Kovalainen, Nick Heidfeld, Robert Kubica, és Nelson Piquet is elment mellette. Elképesztő baki a Ferraritól.

Alonsónak sem jött be a hasonló trükk, de Renault legalább hat kör után belátta a hibáját, és visszahívták a boxba a kétszeres világbajnokot. A Ferrari ezzel nagyon sokat várt, mire eldöntötték, hogy végre adnak a világbajnoknak esőgumit, már több mint két perces hátrányba került Hamiltonhoz képest. Räikkönen azonban finn nem adta fel, és megkezdte a felzárkózást.

Heidfeld ezúttal jobb volt mint Kubica (Sport1)

Az esőben a BMW-k voltak a leggyorsabbak Heidfeld kétszer is egyszerre két ellenfelét előzte meg, és végül meg sem állt a második helyig.

Leszakadt az ég

25 körrel a vége előtt aztán “elszabadult a pokol”, szakadni kezdett az eső, az autók vezethetetlenné váltak még az intermediate abroncsokon is. A Honda reagált a legjobban, azonnal extrém eső gumira váltottak, ezzel 10 másodperccel gyorsabb lettek a pályán bóklászó többiekhez képest.

Rubens Barrichello, aki előtte még körhátrányban volt, feljött a második helyig. Ezalatt az intermediate gumin próbálkozók: Massa, Räikkönen (2x), Webber is megpördült, de ők tovább tudtak menni, nem úgy, mint Nelson Piquet, Robert Kubica és Jenson Button, akik a sóderágyban fejezték be.

Hamilton a borzalmas körülmények között egyedül száguldott az élen, riválisaival ellentétben egyszer sem hibázott, és a futam végén még a nagy riválisokat is megalázta, azaz lekörözte Alonsót és Räikkönent.

A dobogón: Heidfeld, Hamilton és Barrichello (MTI/EPA)

Heikki Kovalainen tíz körrel a vége előtt megpördült és ezzel elment mellette Alonso és Räikkönen is. A Forma-1 aktív világbajnokai ezzel a negyedik helyért csatázhattak, amit végül Kimi Räikkönen szerzett meg. De Alonsónak nemcsak erről, de az ötödik helyről is le kellett mondania, miután Kovalainen visszaelőzte.

A verseny negatív produkcióját Felipe Massa mutatta be, aki folyamatosan próbálkozott, de számtalanszor megpördült. Bár a futam előtt úgy tűnt a Red Bull révbe érhet Silverstone-ban, de borzaszt hétvégét zártak. A 2. helyről induló Mark Webber megpördült és a mezőny végére került, míg David Coulthard és Sebastian Vettel be sem fejezte a versenyt.

A futam után Hamilton, Massa, Räikkönen holtversenyben 48 ponttal áll a világbajnokságban, miközben Robert Kubicának 46 egysége van. Érdekesség, hogy a pontszerzők között hét különböző gyártó szerepel, egyedül a McLaren fért be két autóval.

Brit Nagydíj, végeredmény:
1. Lewis Hamilton (McLaren) 1h39:09.440
2. Nick Heidfeld (BMW Sauber) + 1:08.500
3. Rubens Barrichello (Honda) + 1:22.200
4. Kimi Räikkönen (Ferrari) + 1 kör
5. Heikki Kovalainen (McLaren) + 1 kör
6. Fernando Alonso (Renault) + 1 kör
7. Jarno Trulli (Toyota) + 1 kör
8. Kazuki Nakajima (Williams) + 1 kör
9. Nico Rosberg (Williams) + 1 kör
10. Mark Webber (Red Bull) + 1 kör
11. Sebastien Bourdais (Toro Rosso) + 1 kör
12. Timo Glock (Toyota) + 1 kör
13. Felipe Massa (Ferrari) + 2 kör
14. Robert Kubica (BMW Sauber) kiesett
15. Jenson Button (Honda) kiesett
16. Nelson Angelo Piquet (Renault) kiesett
17. Giancarlo Fisichella (Force India) kiesett
18. Adrian Sutil (Force India) kiesett
19. Sebastian Vettel (Toro Rosso) kiesett
20. David Coulthard (Red Bull) kiesett

A világbajnoki pontverseny állása
Pilóták:
1. Hamilton 48 pont
2. Massa 48
3. Räikkönen 48
4. Kubica 46
5. Heidfeld 36
6. Kovalainen 24
7. Trulli 20
8. Webber 18
9. Alonso 13
10. Barrichello 11
11. Rosberg 8
12. Kazuki 8
13. Coulthard 6
14. Glock 5
15. Vettel 5
16. Button 3
17. Bourdais 2
18. Piquet Jr. 2

Konstruktőrök:
1. Ferrari 96
2. BMW-Sauber 82
3. McLaren-Mercedes 72
4. Toyota 25
5. Red Bull 24
6. Williams 16
7. Renault 15
8. Honda 14
9. Toro Rosso 7

Következik: Német Nagydíj (Hockenheim), július 20.

Címkék: autó-motor