Wimbledon: visszalépett és kiesett egy bajnok

Két év kihagyás után idén tért vissza az angol nyílt teniszbajnokságra az amerikai Lindsay Davenport, aki térdsérülése miatt nem állt ki az argentin Gisela Dulko ellen. Egy másik korábbi bajnok, Marija Sarapova is búcsúzott, miután kikapott Alla Kudrjavcevától. A férfiaknál a spanyol Rafael Nadal hozta a kötelezőt, Szávay Ágnes pedig a svájci Yves Allegro oldalán vegyes párosban is menetel.

Az 1999-ben győztes amerikai az első körben úgy nyert három szettben a világranglistán 110. cseh Renata Voracova ellen, hogy a döntő szett előtt hosszasan ápolták a pálya mellett. Képtelen volt futni, de gyengécske ellenfelét így is legyőzte.

Idáig bírta a térde (Getty)

A második körben, az argentin Gisela Dulko ellen viszont már nem áll ki az amerikai klasszis.

„Az utóbbi hetekben sajnos rengeteg probléma volt a térdemmel” – mondta még keddi sikere után Davenport, aki két év szünet után játszott újra a wimbledoni Grand Slam-viadalon.

A világranglista 25. helyezettje egyelőre még nem gondol a pályafutása befejezésére, saját elmondása szerint az elkövetkező hetekben arra fog törekedni, hogy a pekingi olimpiára és amerikai nyílt teniszbajnokságra felkészüljön.

Szávay újabb győzelme

Szávay Ágnes egyesben, valamint párosban is bejutott a 32 közé a wimbledoni teniszbajnokságon, és csütörtökön vegyes párosban is túljutott az első akadályon. A 19 éves magyar játékos a svájci Yves Allegróval az oldalán három szettben kerekedett felül a Melanie South, Alex Bogdanovic brit kettősön, és legközelebb a negyedik helyen kiemelt Cara Black, Paul Hanley zimbabwei-ausztrál kettőssel találkozik majd.

Nadal továbbjutott

A második helyen kiemelt Rafael Nadal második körös meccsében nem kezdett valami jól Ernests Gulbis ellen. A lett játékos ugyanis az első játszmában 6:5-nél lebrékelte a spanyolt, és ezzel meglepetésre előnybe került. Nadal a második szettet könnyedén, a harmadikat – mivel mind a ketten megnyerték saját szervajátékaikat – viszont nehezen, a rövidítésben hozta.

A negyedik menet végén a füvön is egyre jobb salakkirály elnyerte Gulbins adogatását, és ezzel eldöntötte a meccset. A következő körben az argentin Martin Vassallo Arguellót simán legyőző (6:0, 6:3, 6:1) Nicolas Kieferrel találkozik. „Nagyon örülök a győzelemnek, mert egy nagyon agresszívan teniszező játékoson sikerült túljutnom. Már a meccs előtt is tudtam, nehéz dolgom lesz. Nos, bejött” – nyilatkozta Nadal.

Hozzá hasonlóan a brit Andy Murray, a német Tommy Haas is vette az újabb akadályt, akárcsak az orosz Mihail Juzsnyij, ellenben a kilencedik kiemelt amerikai James Blake-et öt szettben elbúcsúztatta a német Rainer Schüttler.

Kiesett Sarapova

Ennél persze lényegesen nagyobb meglepetés, hogy a 2004-es női győztes, ezúttal harmadik helyen rangsorolt Marija Sarapova elbúcsúzott, miután a második fordulóban vereséget szenvedett honfitársától, a szintén orosz Alla Kudrjavcevától.

Sarapova gyengén teniszezett, és 6:2, 6:4-re kapott ki a 20 éves, nála sokkalta esélytelenebb ellenfelétől. Kudrjavceva 154. a világranglistán, WTA-tornát még nem tudott nyerni, s Wimbledonban is először jutott be a harmadik fordulóba. A „meglepetéslány” legközelebb a kínai Peng Suajjal találkozik.

A címvédő amerikai Venus Williams nem hibázott, két szettben verte a britek legjobb női játékosát, Anne Keothavongot, így a papírformának megfelelően ott van a legjobb 32 között.

Eredmények

Címkék: tenisz