Szex nélkül könnyebb a kutyaélet

Hazánkban ma több millió kutya kóborol, mindegyiküket „megmenteni” képtelenség. A problémára az ivartalanítás nyújtana tökéletes megoldást, ám ennek anyagi, de főleg „társadalomfilozófiai” akadályai vannak. Fontos azonban tudni: a kasztrálás semmitől nem fosztja meg az állatot. Cserébe viszont soha többet nem fogjuk nejlonzacskóba kötözött kiskutyák sírását hallani.

A szukák 6-9 hónapos koruktól életük végéig évente kétszer tüzelnek, és egyszerre akár nyolc, vagy még több kölykük is lehet. Ezek 6-9 hónapos koruk körül maguk is ivaréretté válnak, világra hozhatnak újabb 8 kölyköt, és kibontakozik az ördögi kör. Sokan azonban úgy gondolják, hogy a szukát anyai örömöktől, a kant pedig szexuális örömöktől fosztják meg, ha nem hagyják párosodni. Ez az elgondolás téves, a kutya ezen a téren sem olyan, mint az ember.

Neki szerencséje volt (fotó: Tappancs)

A szuka csak körülbelül 2 hónapig, esetleg kicsivel tovább nevelgeti kölykeit, utána nem marad köztük olyan, életre szóló kötelék, mint az emberi szülő-gyerek viszonyban. Ezt bizonyítja az is, hogy ha egy anyakutya és a kölyke évekkel az elválasztás után újra találkoznak, sokszor úgy viselkednek, mint két idegen. Akár még párosodnak is. A szuka esetében tehát az anyai örömök kimerülnek a szülési fájdalomban, éles fogacskájú kölykök szoptatásában, és egy kis tanítgatásban. A kan esetében elmondható, hogy valóban szexuális örömhöz juthat a párosodás során, de ez annyi szenvedéssel jár, hogy a mérleg állása korántsem egyértelmű.

Fájdalmas aktus

A kankutyák kemény harcokat vívnak egymással a szukáért, a tüzelő nőstény szagától szinte eszüket vesztve próbálnak eljutni bárhová, ilyenkor megnő az autóbalesetek, komoly sérülések száma is. Ha pedig a párosodás nem jön össze, a kan nem élheti ki szexuális igényét. Ha mégis összejön az aktus, akkor az akár még több fájdalommal járhat: a párosodó kutyák az aktus végén jó darabig „összeragadnak”.

Ez a folyamat még az aktus szerves része, a természet ezzel biztosítja, hogy valóban az adott kan termékenyítse meg a nőstényt. Ez az állapot akár 20-30 percig is fennállhat, miközben néha előfordulhat, hogy a szuka nincs tekintettel a kan kiszolgáltatott helyzetére: jön-megy, teszi, amihez kedve van. Nem is beszélve arról, hogy ebben a helyzetben kellhet dacolnia esetleges riválisai, vagy a felbőszült gazdi támadásával is.

Nejlonzacskóban végzik

Az ivartalanítás mindettől „megkíméli” az állatokat, a műtét mind a szukák, mind a kanok esetében rutinmunka. A felépülés általában gyors és problémamentes, sőt, a szukák a méh eltávolítása esetén nem szenvednek a gyakori időskori méhbetegségektől. Ezeknek amúgy is a méh eltávolítása lenne a megoldása. Még indokoltabb a kasztrálás, ha a kölyökkutyák sorsával számolunk. A Tappancs Állatvédő Alapítvány is többször talált már néhány órás kölyköket, például zacskóba kötve egy pihenőtó nádasában.

Megmenekült, már jó kezekben van (fotó: Tappancs)

A kiskutyákon még rajta volt a köldökzsinór csonkja, és iszonyatos hangon visítottak az életért. Az ilyen kölykök szörnyű kínok közt múlnak ki: szoptatás híján kiszáradnak, anyjuk melegítő teste nélkül kihűlnek, a zacskó bekötött szájának köszönhetően megfulladnak.

Másik lehetséges verzió, hogy nem pusztítják el őket, hanem az anyjuk „vadon” neveli fel őket. Ők maguk is kóbor kutyák lesznek, bekerülnek a már említett ördögi körbe. Feltvéve, hogy oltások, orvosi ellátás és rendszeres élelem nélkül túlélik a kölyökkort, nem pusztulnak el mondjuk a bolha- és kullancscsípések miatti vérveszteségbe. Amennyiben túlélik, valószínűleg egész életükben gazdátlanok maradnak, ugyanis ha egy kutya nem szokik hozzá az emberhez kölyökkorában, akkor egész életében bizalmatlan marad, sosem lesz belőle igazi házikedvenc.

Mindent megoldana az ivartalanítás

Sok esetben a az emberek még akkor is szélnek eresztik, kidobják, elpusztítják a kölyköket, ha anyjukat egyébként gondozzák, de nem tudnak mit kezdeni a „váratlan” létszámszaporulattal. A leghumánusabb megoldás tehát, ha minden olyan kutyát ivartalanítanak, amelyet nem tenyésztésre – hivatalos tenyésztésre – szánnak. Az ideális az lenne, ha házaknál egyáltalán nem születnek sem kutyák, sem macskák. Tenyésztőknél mindig van olyan kiskutya, amely egészséges, teljes értékű, de valamilyen hiba miatt nem vonható tenyésztésbe. Például a színe nem a standardnak megfelelő, vagy foghibás, ennek ellenére tökéletes társ.

Nem törvényszerű ez a sors (fotó: Tappancs)

Az ivartalanításnak természetesen költségei vannak, de ezek a költségek megtérülnek: a műtét után nem kell megnövekedett állatorvosi kiadásokra számítani, sok kis éhes szájat etetni, kölykökről újsághirdetéseket feladni és így tovább. Aki pedig azért tart kutyát, mert a házát szeretné őriztetni, szerezzen be inkább riasztókészüléket, már pár ezer forintért is kaphatók, és utána nem kell etetni, oltatni. Sokkal jobb befektetés. És macskát sem érdemes rágcsálóirtásra tartani, a riasztószer, a rágcsálóirtás hatékonyabb, és sokszor olcsóbb is.

Segítségre várnak

Ide kattintva megtekintheti a Tappancs Alapítványtól örökbe fogadható ebeket. Három kutyáról helyeztünk el képeket, rövid ismertetőt, “adatbázisunk” hétről-hétre frissül.

Ide kattintva megtekintheti a Mentsvár Alapítványtól örökbe fogadható ebeket. Három kutyáról helyeztünk el képeket, rövid ismertetőt, “adatbázisunk” hétről-hétre frissül.

Ide kattintva megtekintheti a Lelenc Egyesülettől örökbe fogadható ebeket. Három kutyáról helyeztünk el képeket, rövid ismertetőt, “adatbázisunk” hétről-hétre frissül.

Címkék: zöld