Federer is elődöntős

Az első helyen kiemelt Roger Federer is bejutott az elődöntőbe a francia nyílt teniszbajnokságon. A svájci négy játszmában győzte le a salakon idén még veretlen chilei Fernando Gonzalezt.

Bár az elején Gonzalez kőkemény tenyereseivel meglepte a három szervajátékot is elveszítő svájcit, a dél-amerikai lendülete csak az első szett végéig tartott (6:2). 25 perc elteltével megváltozott a játék képe.

Ezt követően Federer ugyanis magára talált, s az utolsó, nagy küzdelmet hozó játszmától eltekintve könnyedén fordította a maga javára a mérkőzést. A kissé sematikusan az alapvonaljátékot erőltető Gonzalez nagy menetelése Párizsban ért véget: 2008-ban 16 meccsen maradt veretlen salakon.

Federer megszakítás nélkül 16. elődöntőjére készül (Getty)

Az első nagy salakpályás győzelmére készülő – igaz, a spanyol Rafael Nadallal szembeni döntőben tavaly és tavalyelőtt is elbukó – Federer zsinórban tizenhatodszor jutott Grand Slam-elődöntőbe; az elődöntőben az ötödik kiemelt spanyol Ferrert nem kis meglepetésre kiejtő francia Monfils-szal találkozik.

A címvédő spanyol Nadal és a szerb Novak Djokovics már kedden kiharcolta a négy közé jutást.

Teljes az elődöntő mezőnye a nőknél is. Szerdán az orosz Dinara Szafina nagy csatában, meccslabdát hárítva győzött honfitársa, Jelena Gyementyijeva ellen.Az első szettet viszonylag simán nyerte a hetedik helyen kiemelt Gyementyijeva, a másodikban pedig 5:2-re vezetett, majd 5:3-nál meccslabdája is volt.

A 13. helyen rangsorolt Szafina azonban hatalmas küzdelemben kiegyenlített, majd megnyerte a rövidítést. A döntő játszmában Szafina már tetszés szerint nyerte a pontokat a hitét vesztett riválisa ellen és ezzel pályafutása során először jutott elődöntőbe Grand Slam-tornán.

A 22 éves teniszező hétfőn szintén bravúrral – ugyancsak meccslabdáról visszajőve – nyert első helyen kiemelt honfitársa, Marija Sarapova ellen.

Szafina másodszor fordított meccslabdáról (AP)

Szerdán a negyedik helyen kiemelt orosz Szvetlana Kuznyecova két játszmában nyert az észt Kaia Kanepi ellen. Az első szettben Kanepinek még brékelőnye volt és 4:2-re vezetett, de Kuznyecova kiegyenlített és ezt követően már ellenállhatatlan volt.

Az elődöntő egyik ágán orosz harchoz asszisztálhatnak a nézők, míg a másik döntős helyért két szerb játékos, a kedden továbbjutó Jelena Jankovics és Ana Ivanovics küzd majd meg.

Roland Garros

Férfiak, negyeddöntő:
Federer (svájci, 1.)-Gonzalez (chilei, 24.) 2:6, 6:2, 6:3, 6:4
Monfils (francia)-Ferrer (spanyol, 5.) 6.3, 3:6, 6:3, 6:1
Az elődöntő párosítása:
Nadal (spanyol, 2.)-Djokovics (szerb, 3.)
Federer-Monfils

Nők, negyeddöntő:
Kuznyecova (orosz, 4.)-Kanepi (észt) 7:5, 6:2
Szafina (orosz, 13.)-Gyementyjeva (orosz, 7.) 4:6, 7:6, 6:0
Az elődöntő párosítása:
Kuznyecova-Szafina
Ivanovics (szerb, 2.)-Jankovics (szerb (3.)

Címkék: tenisz