Bush nem költene klímavédelemre

Az új klímavédelmi törvénytervezet hatalmas költségeire figyelmeztetett az amerikai elnök: a tervek szerint az USA-nak 2050-ig 66 százalékkal kellene csökkentenie a légköri felmelegedésért felelős gázok kibocsátását.

A Fehér Ház jelezte, hogy az elnök megvétózza, ha a kongresszus jelenlegi formájában fogadja el a törvényt. Dana Perino szóvivő szerint egyébként kicsi az esélye, hogy a javaslatra a szenátus áldását adja. Bush szerint a klímavédelmi kezdeményezés 6 ezer milliárd dollárjába kerülne Amerikának. „Felszólítom a kongresszust, hogy járjon el nagyon gondosan, amikor a jövőbeni amerikai generációkat terhelő hatalmas költségekről dönt” – mondta.

A Lieberman-Warner klímabiztonsági törvényjavaslat vitája hétfőn kezdődött a szenátusban, de elfogadása már nem várható a novemberi elnökválasztás előtt. A Bush-adminisztráció következetesen ellenzi az olyan széles körű szabályozást, amely korlátozná a szén-dioxid-kibocsátást. Az Egyesült Államok az egyetlen a vezető ipari hatalmak közül, amelyik elutasítja a kiotói klímavédelmi jegyzőkönyvet.

Barbara Boxer kaliforniai demokrata szenátor, a törvényjavaslat támogatója csípős ellennyilatkozatban közölte: most, amikor Amerika végre levethetné olajfüggőségét, számítani lehet arra, hogy a Bush-kormány ez ellen fog harcolni. A tervezet szerint – amely elsősorban a gyárakat, finomítókat és a közlekedést célozza – az Egyesült Államok gázkibocsátását évente nagyjából 2 százalékkal kellene csökkenteni 2012 és 2050 között. A jelenlegi kibocsátási szintet 2020-ig 19, 2050-ig 71 százalékkal kellene mérsékelni.

A javaslat támogatói szerint a fosszilis energiaforrásokról való lemondás komoly gazdasági veszteség nélkül megoldható, a globális felmelegedés válasz nélkül hagyása viszont a század második felében súlyos gazdasági károkat okozna az Egyesült Államoknak.

Címkék: zöld