Pénzbe kerül

A stresszkezelés és a hatékonyság összefügg. Nincs szükség nagy anyagi áldozatot kívánó megoldásokra ahhoz, hogy a vezetők és a beosztottak is jól érezzék magukat, „csak” kreatív ötletekre.

Még a heti két-három alkalommal sportolni járó egészségtudatosak se gondolják át, mi fontos számukra a munkahelyükön, és mi nem. Szorosak a határidők, a megbeszélések, az elvégzendő feladatok egymást érik. Ebédidőben egy fél pizzával a kezükben intézik elmaradt ügyeiket, a munka befejezéséig pár perc pihenőjük sincs. Észre sem veszik, és napok, hetek, hónapok telnek el anélkül, hogy munkaidőben akár csak néhány percet is szánnának önmagukra.

Gondoljon magára!
Természetesen minden cég életében vannak elkerülhetetlenül stresszterhes időszakok, szorító határidők vagy időszakonként szükségessé váló átszervezések. De nem is maga a stressz ártalmas, hanem az, hogy nem tudunk megbirkózni vele. Gazdasági, pénzben is kifejezhető kár a stresszel összefüggő betegségek miatt kifizetett táppénz és a munkaidőkiesés. Ha a dolgozók átlagos munkahatékonysága csökken, és nagy a fluktuáció, akkor sincs még minden veszve, mert a folyamat megállítható, sőt vissza is fordítható.

A Szívbarát Munkahely-pályázat többek között arra hívja fel a figyelmet, hogyan próbáljuk meg kezelni a stresszt.
A hr rengeteget tehet ennek érdekében, például ha arra bátorítaná a dolgozókat, hogy gondoljanak magukra is, ne csak a teljesítményorientáltság jelenjen meg a munkahelyeken. „Nem feltétlenül nagy anyagi áldozatokat kívánó megoldásokra van szükség, hiszen az is sokat számít, ha egy cégnél gerinckímélők a székek, egészséges a büfé választéka” – mondja Hendrik Nikoletta, az Unilever Magyarország Kft. Flora brand buildere.

A stressz jelei

– a szívbetegségek,
– a vérnyomás- és ritmusproblémák,
– a fekélybetegségek,
– az immunrendszer vészjelzései,
– a fejfájás,
– az álmatlanság,
– a szorongás.

Közös reggeli
A munkahelyi stressz többek között jól kezelhető az inspiráló munkakörnyezettel. A Szívbarát Munkahely-pályázat egyik tavalyi díjazottja, a Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület (Követ) irodájában környezetbarát anyagokat használnak, amelyek természetességet sugallnak. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy az ott dolgozók ne érezzék sivárnak a hétköznapokat.

A szív egészségéért tett lépések részét alkothatják összetettebb elemek is, így rugalmas munkaidő bevezetése vagy egy „stresszmentes” szoba kialakítása. Az ugyancsak tavaly díjazott Mediaedge:cia Hungary Médiaügynökség Kft.-nél 2005 óta tudatosan foglalkoznak a munkavállalók egészségével és a munkakörülmények javításával, többek között azért, hogy csökkentsék a stresszhelyzeteket. Az évek során az intézkedések kibővültek például a mindennapos céges reggelivel is. Minden olyan lépés számít, amivel a munkáltató hozzájárul a munkavállaló testi-lelki egészségéhez.

Címkék: trend