A levegőt is mérik a Balatonnál

A levegő tisztaságát mérő mobil állomást helyeztek el egy balatonfüredi strandon, amely óránként méri a légszennyezettséget, és folyamatosan frissülő információkkal szolgál a napsugárzás erősségéről.

A strandon június elsejétől augusztus végéig működő állomás a magyar környezetvédelem történetében az első, amely közvetlenül a tó partján méri a légszennyezettséget. A mobil mérőállomás a legveszélyesebbnek számító anyagok – ózon, nitrogén oxidok, szállópor (PM10) – koncentrációját méri, emellett olyan meteorológiai paramétereket is vizsgál, mint szélirány, szélsebesség, hőmérséklet, páratartalom, légnyomás, valamint a napsugárzás intenzitása.

A készülék folyamatosan méri a levegő ózon koncentrációját, melyből 15 perces átlagokat képez. A talajközeli ózon a levegőben levő kipufogógázból keletkezik a napfény ultra-ibolya sugárzásának hatására, így nyáron különösen oda kell rá figyelni. A mérési eredmények a mérőkocsiban elhelyezett számítógépes adatgyűjtőn keresztül GPRS-átvitellel óránként kerülnek a Veszprémben levő adatgyűjtő alközpontba.

A mobil mérőállomás telepítése közel 50 millió forintba került. A szolgáltatás többoldalú együttműködés eredményeként valósul meg. A helyszínt a strandot üzemeltető Probio Zrt. biztosítja, a balatonfüredi önkormányzat az üzemeltetés költségeit fedezi, a működtetés szakmai felügyeletét pedig a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi, és Vízügyi Felügyelőség látja el.

A szolgáltatás június elsejétől érhető el a zöldtárca onlapján.

Címkék: zöld