Svájci csatárínség

Két héttel az Európa-bajnokság kezdete előtt a társrendező svájci válogatott meglehetősen kevés támadási opcióval rendelkezik. Kobi Kuhn csupán négy vérbeli csatárra számíthat.

A 64 esztendős szövetségi kapitány taktikai dilemmáját ugyan könnyítette, hogy első számú választottja, Alexander Frei a tavaly nyári műtétjét követően tavasszal formába lendült – a dortmundi hat gólt szerzett az utolsó nyolc Bundesliga-találkozón – ám Blaise Nkufo sérülése ismét keresztülhúzta a szakember számításait.

Elképzelhető, hogy Kuhn – a Frei távollétében is előszeretettel alkalmazott – egycsatáros szisztémára voksol. Két támadó esetén viszont a Basel 19 éves üdvöskéje, a nagycsapatban tavasszal Anglia ellen góllal debütáló Eren Derdiyok lehet a 28 éves Frei társa.

A támadó posztján mindössze a márciusra felépülő, darabosabb Marco Streller, illetve az első és utolsó válogatottságát még 2004 szeptemberében kivívó Thomas Haberli szolgáltat(hat) alternatívát.

A tavasszal felépülő Frei játékán sok múlik majd (Getty)

„Az offenzívában kevés a variációs lehetőségünk” – ismerte el Hansruedi Hasler, a svájci szövetség technikai igazgatója, a balhátvéd Ludovic Magnin ugyanakkor úgy véli, a csatárok ettől függetlenül megteszik majd a magukét:
„Nyílt titok, hogy kevés csatárból választhat a kapitány; tudtuk ezt korábban is. De az is nyilvánvaló, hogy a rendelkezésünkre álló támadók elég jók ahhoz, hogy veszélyt jelentsenek; ezt korábban már bizonyították is.”

A kevés csatár miatt megnőtt annak az esélye, hogy a 31 éves Hakan Yakin is szerepet kap a kezdőcsapatban. A bajnoki ezüstérmes Young Boys gólkirálya – 32 meccsen 24 alkalommal talált a hálóba – visszavont centerként érte el góljainak többségét.

Címkék: foci