Padlózott, de győzött Calzaghe

A szombat éjjeli Las Vegas-i félnehézsúlyú álommérkőzést a walesi Joe Calzaghe nyerte, miután a padlóról felállva megosztott pontozással legyőzte a középsúly csúcstartóját, az örökifjú bokszlegendát, Bernard Hopkinst.

Pedig nem úgy indult a makulátlan rekordú walesi számára a küzdelem, hogy abból élete egyik legnagyobb győzelme lesz. Hopkins tudniillik mindjárt a kezdő körben, alig 1 perc után egy bal-jobb kombinációval leültette Calzaghe-t, aki ugyan nem volt komolyan megfogva, ám a menet így is kétségtelenül elveszett. Innentől fogva kevésbé értékelhető küzdelmet láthatott a közönség, hisz Calzaghe próbált irányítani, miközben Hopkins taktikája egyértelmű volt: egy kontraütés után lefogni versenytársát, mielőtt az a kelleténél jobban lendületbe jött volna. Az amerikai mindezt kifejezetten piszkos módon tette, merthogy szokásához híven használta a fejét, ám nem gondolkodásra!

De Hopkins minden igyekezete dacára Calzaghe, bár kihúzták a méregfogát, jóval többet ütött, mind defenzív ellenfele. A 43 esztendős bokszlegenda legendás balja talán csak az 5. menetben kalapálta úgy versenytársát, ahogy azt megszokhattuk tőle, és a menetek múlásával Calzaghe egyre inkább lendületbe jött. Hopkins a 10. menetre elfáradt, és ezért úgy igyekezett magát felfrissíteni, hogy egy a visszajátszások alapján jelentéktelennek minősíthető mélyütés után eljátszotta a nagyhalált, hogy kivehesse az ilyenkor engedélyezett maximum 5 perces technikai szünetet. Nagyjából három perc után egy lényegesen frissebb Hopkins folytatta a küzdelmet, és igyekezett több ütést indítani, vagyis offenzívabb bokszra váltott.

Calzaghe 45. meccsén maradt veretlen (Getty)

Az utolsó két menetben Hopkins mindent megpróbált, ám Calzaghe már felszabadultan bokszolt, ami néhány látványos ütésváltást eredményezett, olyanokat, amelyeket a meccs elején joggal hiányolhatott a közönség. Az utolsó menet második fele mutatta meg igazán, hogy a két bokszoló jelenlegi erőállapota között nagy a különbség, hisz Calzaghe nagy iramban űzte-hajtotta versenytársát, aki ekkor már igyekezett elmozogni előle, ellenállása számottevően csökkent.

A tizenkét menet után mindkét ökölvívó kezét magasba emelve ünnepelt, ám csak az egyikük nyerhetett: Joe Calzaghe (45-0-0), aki meglepetésre csak megosztott pontozással kapta meg a győzelmet (115-112, 116-112 és 113-114). A 36 esztendős walesi a mérkőzés követően arról beszélt, hogy pihennie kell egy kicsit, de még az idén ringbe akar lépni. A leütéssel kapcsolatban elmondta, hogy csak megcsúszott, azért esett el, és így persze nem is volt megfogva. A mostani mérkőzés jelentőségét a 11 esztendővel ezelőtti Chris Eubank elleni meccshez tudta hasonlítani, mivel akkor is egy bokszlegendát búcsúztatott.

Címkék: küzdősport