Megint lesz motoros mentő az autópályán

Április közepétől újra elindítja autópályák mellett működő motoros mentőszolgálatát az autópályakezelő és a mentőszolgálat.

Tavaly és tavaly előtt májustól októberig már működött hasonló szolgálat, és a kedvező tapasztalatok alapján a két szervezet úgy döntött, hogy idén ismét együttműködési megállapodást kötnek a feladat közös elvégzésére. A feladatmegosztás értelmében az Állami Autópálya Kezelő finanszírozza a járműveket és a felszerelést, az Országos Mentőszolgálat pedig mentőorvosokról és azok bérezéséről gondoskodik.

A mentő az M3-as autópályán Gödöllő és az M0-ás autóúton Szigetszentmiklós térségében közlekedik majd. Az ügyelet reggel 08:00-tól este 20:00-ig tart, és az említett szakaszok 50 km-es körzetére terjed ki.

Nem Valentino Rossi, de doktor

A nagyteljesítményű motorral (Yamaha FJR), megkülönböztető jelzéssel és korszerű életmentő felszereléssel ellátott mentőorvosok először 2005 augusztusában a Balaton déli partján, Balatonlelle körzetében kezdték meg szolgálatukat.

Ennek az életmentési formának az előnye, hogy a kétkerekűek segítségével a mentőorvosok nagy forgalomban, akár dugókban is rövid időn belül a helyszínre érkezhetnek, így valóban sürgősségi ellátásban részesíthetik a balesetek sérültjeit. Motoros mentőszolgálatok működésére számos külföldi példa létezik, így többek között hasonló egységek nyújtanak segítséget Anglia, Hollandia, Németország és Thaiföld országútjain.

Címkék: autó