Talmácsi hatodik lett Estorilban

Talmácsi Gábor, a nyolcadliteres kategória világbajnoka hatodik helyen zárta a Portugál Nagydíjat, az összetettben pedig a 12. pozíciót birtokolja. A versenyt az olasz Simone Corsi nyerte, ezzel az olasz pilóta növelte előnyét az összetett élén.

Az első két futamon nem sok szerencséje volt a kategória világbajnokának, Katarban és Jerezben is kibabrált vele a technika ördöge, ekképp négy ponttal az összett 18. helyén várta az estorili Portugál Nagydíjat. Estorilban a kilencedik helyről indult, és a rajtnál nem tudott feljebb kapaszkodni.

Az élen egy ötfős boly alakult ki. Joan Olive, Simone Corsi, Nicolas Terol, Danny Webb, valamint a paradásan rajtoló Bradley Smith szakadt el a többiektől. Webb később egy nagy hiba miatt visszaesett. A világbajnoki címvédő Talma viszont egyre előrébb került, és kisvártatva már az élbolyt üldözte az ötödik helyen.

Igazán közel azonban nem tudott kerülni az élen haladókhoz, a negyedik körben több mint két másodperc volt a hátránya, ám ez nem csökkent, inkább nőtt, ugyanakkor mögötte haladó kisebb csoport nem volt veszélyes rá – legalábbis egyelőre.

Talmácsi nagyon küzdött, de nem volt esélye a győzelemre (MTI/EPA)

Az élen a négyes hármassá csökkent, miután Smith egy kanyarban hatalmasat bukott – majdnem akkorát, mint korábban a hátrébb haladó Raffaele de Rosa, aki szó szerint lerepült a motorról. Talmácsi Smith kiesésével eggyel előrébb került.

Hamarosan Olive és Corsi magára maradt az élen, 8 körrel a vége előtt Terol leszakadt, és a negyedik Talmácsi hátránya is már tíz másodpercre nőtt, ráadásul egyre lassabb köridőket ment a magyar pilóta, aki üldözőből üldözötté vált…

Öten is egyre közelebb kerültek hozzá, és négy körrel a zárás előtt már ott lihegtek a nyakán. Veszni látszott a jónak mondható negyedik pozíció. Kiváltképp akkor, amikor többen megelőzték, két körrel a vége előtt a hetedik helyen haladt. Úgy tűnt, nem is tud ennél előrébb kerülni, de az utolsó métereken jobb kigyorsítással megelőzte Mike di Megliót, és hatodik lett.

A Corsi-Olive csatából előbbi került ki győztesen, így a spanyol futamot is megnyerő olasz pilóta tovább növelte az előnyét az összetett élén. Talmácsinak a mostani tízzel együtt 14 pontja van, ezzel a 12. a pontversenyben, 45 pont a hátránya.

Talmácsi csalódott

„Nagyon le vagyok törve, pályafutásom egyik legnehezebb versenye volt a mostani – nyilatkozta az MTI-nek Talmácsi a futam után. – Az első nyolc-tíz körben még nem volt nagy baj, ám ahogy fogyott a benzin és a motor elején egyre kevesebb súly volt, elkezdett instabillá válni a versenygép. Lassan fordult, össze-vissza csúszkált, így sokat hibáztam. Hiába haladtam a negyedik helyen, a köridőim nagyon rapszodikusak voltak, és az egyenesben egyedül képtelen voltam gyorsan menni, emiatt utolért a mögöttem jövő boly. A végén már csak annyi erőm volt, hogy előzzek még egyet szélárnyékból, de többre nem futotta… Így is rettenetesen fáj az alkarom, alig bírom felemelni a kezem. A szívem meg még jobban fáj, méghozzá azért, mert nagyon messze vagyunk attól a motortól, amellyel nyerni lehet. Egyszerűen muszáj valami megoldást találni a gondjainkra!”

Spanyol győzelmek

A 250-esek között a spanyol Alvaro Bautista nyert, gyorsan az élre állt, és végül magabiztos győzelmet aratott. A második hely nagy csatában dőlt el – Marco Simoncelli javára, ugyanakkor a finn Mika Kallio harmadik helyével is átvette a vezetést a világbajnoki pontvesenyben. Az eddigi éllovas, Mattia Pasini a hajrában bukott. Noha visszaült a motorjára, hamarosan újra elesett, ezután pedig kénytelen volt feladni a versenyt. A 100. nagydíját teljesítő Tóth Imre a 18. helyen zárta a portugál futamot, míg az összetettben egy ponttal a 23. helyen áll.

A királykategóriában a MotoGP-ben első győzelmét arató Jorge Lorenzo pezsgőzhetett a dobogó tetején. A spanyol yamahás a verseny felénél lógott meg a mezőnytől, és már nem is lehetett befogni. A második Dani Pedrosa, a harmadik Valentino Rossi lett, a címvédő Casey Stoner pedig hatodikként hozta be az ezen a futamon nem túl erős Ducatit. Az összetett élén Lorenzo áll, de hozzá hasonlóan Pedrosa is 61 pontos, Rossi harmadik.

Portugál Nagydíj, Estoril
125 kcm:
1. Simone Corsi (olasz, Aprilia) 40:56.168
2. Joan Olive (spanyol, Derbi) 0.299 mp h.
3. Nicolas Terol (spanyol, Aprilia) 6.355 mp h.

6. Talmácsi Gábor (Aprilia) 15.868 mp h.

A vb állása:
1. Simone Corsi (olasz, Aprilia) 59 pont
2. Nicolas Terol (spanyol, Aprilia) 42
3. Joan Olive (spanyol Derbi) 40

12. Talmácsi Gábor (Aprilia) 14

250 kcm:
1. Alvaro Bautista (spanyol, Aprilia) 44:34.257
2. Marco Simoncelli (olasz, Gilera) 7.050 mp h.
3. Mika Kallio (finn, KTM) 7.063 mp h.

18. Tóth Imre (Aprilia) 1 kör h.

A vb állása:
1. Mika Kallio (finn, KTM) 57 pont
2. Mattia Pasini (olasz, ) 45
3. Hector Barbera (spanyol, Aprilia) 39

23. Tóth Imre (Aprilia) 1

MotoGP:
1. Jorge Lorenzo (spanyol, Yamaha) 45:53.089
2. Dani Pedrosa (spanyol, Honda) 1.817 mp h.
3. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) 12.723 mp h.

A vb állása:
1. Jorge Lorenzo (spanyol, Yamaha) 61
2. Dani Pedrosa (spanyol, Honda) 61
3. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) 47

Címkék: autó-motor