Az összes úszóvilágcsúcs megdőlhet Pekingben

Az Egyesült Államok úszóinak vezetőedzője, Mark Schubert szerint akár az összes úszóvilágcsúcs megdőlhet majd a nyári pekingi ötkarikás játékokon.

Schubert szerint Peingben várható rekordeső a Speedo vadonatúj „csodadresszének” használatával magyarázható. Sportszakmai indokokat a szakember nem hozott fel, viszont emlékeztetett rá, hogy a termék február 19-i megjelenése óta az 50 méteres normálmedencében szinte egymást érik a világcsúcsok, belőlük csaknem kéttucatnyit jegyeztek fel eddig, s négy már született az angliai rövidpályás világbajnokságon is.

Az amerikaiak edzője előrejelzését azt követően adta, hogy az úszósport nemzetközi szövetségének (FINA) a vezérkara a múlt héten úgy határozott, nem állít akadályt az új – űrkorszaki high-tech – módi viselete elé, jóllehet rengeteg ellenzője és hangos kritikusa van a „technológiai doppingnak”.

Íme a Speedo-csoda (dailymail.co.uk)

A magyar nem használják a „Csodafegyvert”

A Magyar Úszó Szövetségnek az Arena sportszergyártóval van szerződése, amely 2012-ig szól. Cseh Lászlóéknak tehát e márkában kell a lehető leggyorsabban úszniuk Pekingben.

„Egyáltalán nem lepődnék meg, ha valamennyi úszószámban megdőlne a világrekord Pekingben. Remélem, ebből mi, amerikaiak vesszük ki a részünket a legnagyobb mértékben” – mondta Schubert, aki már csak azért is lehet az új dressz egyik legfőbb propagálója, mert az időben legutolsó világcsúcsot – csütörtökön – az Egyesült Államok válogatottjának tagja, Jessica Hardy úszta Manchesterben, 50 mellen.

Az LZR típusnévre hallgató Speedo-csoda – amelynek létrehozásában a NASA, az amerikai űrkutatási hivatal is kiemelt szerepet vállalt – állítólag két százalékkal javítja használójának gyorsaságát. Ugyanakkor az új rekordidők mögött egyes bírálók szerint nemcsak az új dressz, hanem az IGF nevű, egyelőre kimutathatatlan, az izomnövekedést serkentő doppingszer áll.

Címkék: Sportmix