Argentínában az olimpiai láng

Megérkezett San Franciscóból Buenos Airesbe csütörtök este az olimpiai láng, a Tibet mellett tüntetők békés tiltakozást, de meglepetést ígérnek Argentínában.

Az olimpiai lángot szállító repülőgép az argentin főváros nemzetközi repülőterén szállt le – közölte Francisco Irarrazabal, az argentin kormány sportügyekért felelős tisztviselője.

Az olimpiai láng váltófutását pénteken tartják Buenos Airesben megerősített biztonsági intézkedések mellett: a 14 kilométeres útvonalon 80 sportoló, köztük több híresség – elsőként Diego Maradona egykori argentin futballcsillag – viszi majd a fáklyát. Kína-ellenes tüntetők békés tiltakozást ígértek péntekre, ugyanakkor „meglepetéseket” is kilátásba helyeztek.

Balhék kísérték a láng eddigi útját (MTI/EPA)

Az olimpiai láng meggyújtása, kiváltképp az eddigi útja nem volt botránytól mentes. Vasárnap összecsapások és folyamatos tiltakozó megmozdulások közepette vitték körbe a fáklyát Londonban. A brit rendőrség több tucatnyi személyt vett őrizetbe a Kína tibeti politikája ellen tiltakozók közül.

A Tibet-barát tüntetők Párizsban is kitettek magukért, rendőrökkel történő rendszeres összecsapásaik miatt többszöri megszakításokkal, rövidített útvonalon, egy biztonsági buszban szállítva ért célba hétfőn. Mi több: a fáklyát többször is eloltották. Az olimpiai lángot most Argentínában mutatják be.

A pekingi olimpia előtt a láng mintegy húsz országba látogat, 137 ezer kilométert megtéve, mielőtt visszatérne Kínába.

Csak Kanadában megy körbe a Láng

A 2010-es vancouveri téli játékokat megelőzően nem lesz nemzetközi az olimpiai láng útja. Ezt John Furlong, a szervezőbizottság vezetője mondta, hozzátéve, hogy a döntésnek semmi köze a pekingi fáklya útját megzavaró incidensekhez. Hangsúlyozta, hogy soha nem is terveztek nemzetközi útvonalat, ehelyett a láng belföldi túrát tesz: száz nap alatt mintegy ezer kanadai települést érint majd.

Címkék: Sportmix