Jones váltótársait is megbüntették

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a doppingoló Marion Jones csapattársait is megfosztotta a 2000-es sydney-i játékokon szerzett érmeiktől.

A NOB végrehajtó bizottsága a 4×400-as váltóban első és a 4×100-on harmadik staféta esetében járt el, mindkét amerikai gárdát diszkvalifikálta utólag, egyúttal felszólította az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságát, hogy juttassa vissza a medálokat. Előbbi számban Jearl-Miles Clark, Monique Hennagan, LaTasha Colander-Richardson és Andrea Anderson, utóbbiban pedig Chryste Gaines, Torri Edwards, Nanceen Perry és Passion Richardson volt az ünnepelt csillagból időközben – hamis tanúzás, csekkhamisítás és tiltott szerekkel való visszaélés miatt – börtönlakóvá vált Marion Jones társa.

Börtönbüntetést kapott (EPA)

A tengerentúli sprinter tavaly októberben vallotta be, hogy – bár tudtán kívül – doppingszereket használt 1999-től két éven keresztül. Ezért a NOB a 2000-es játékokon szerzett öt (három arany, két bronz), míg az IAAF – minden, az adott két évben elért eredményével egyetemben – a 2001-es edmontoni vb-n nyert három érmétől (két arany, egy ezüst) megfosztotta.

A NOB egyelőre nem döntött arról, hogy újra kiosztja-e, és ha igen, mely gárdáknak az érintett érmeket. 4×400-on Jamaica, Oroszország, Nigéria volt a győztes mögötti további sorrend, míg a rövidebb váltóban Franciaország végzett a negyedik helyen.

Címkék: Sportmix