Százezer forintot spórolunk a zuhannyal

Egy pár perces zuhanyozás jóval kevesebb vizet igényel, mintha kádban fürödnénk. Egy átlagos család évente 100-150 ezer forintot is megtakaríthat, ha mindennap zuhanyt használ ahelyett, hogy kádban fürdik – Energiatippek a FigyelőNeten.

A hideg- és melegvíz-felhasználás csökkentését segítik a különböző víztakarékos szerelvények, berendezések. A termosztatikus csap- és zuhanyteleppel pontosan beállítható a vízhőmérséklet, függetlenül a víznyomás változásától.

Sokat segít az is, ha „szappanozás közben” elzárjuk a vizet. Termosztatikus csappal vagy erre a célra kialakított zuhanyrózsával ez egy mozdulat, majd a beállított hőmérsékletű vizet egy másik mozdulattal újra megnyithatjuk.

Csöpögő csapok

A
vízcsapok csöpögését, WC-tartályok szivárgását minél előbb szüntessük
meg – legtöbbször elég egy tömítőgyűrűt kicserélni. A folyamatos
csöpögés havonta akár egy kádnyi vizet is elpazarol – figyelmeztet az Energia Klub.


A WC-tartály

A csap végére szerelt perlátor (porlasztó) pedig a vízsugárhoz levegőt keverve csökkenti a vízfelhasználást. A melegvízzel való takarékoskodás pedig kevesebb munkát ad a bojlernek, ezáltal az áramszámlát is csökkenthetjük.

A hagyományos WC öblítőtartályokat érdemes víztakarékosra cserélni, így akár a felére is csökkenthető a WC-k vízfelhasználása .

Mosogatás

Lehetőleg ne folyó vízben mosogassunk, mossunk fogat, borotválkozzunk! Mosogatásnál használjunk kéttálcás mosogatót az öblítő víz mennyiségének csökkentése érdekében. A mosogatógépet az edény szennyezettségének megfelelő, teljes töltetű, lehetőleg kímélő programon használjuk!

Mire jó a vízóra?

A vízóra felszerelése után a fogyasztás akár 40 százalékkal is csökkenhet, egyszerűen csak azért, mert látjuk, mennyit fogyasztunk, és emiatt tudatosabban használjuk a vizet. A civilszervezet számításai szerint, ha mindezt betartja, egy átlagos család évi 100-150 ezer forintot is megtakaríthat.

A következő részben a világításon fogunk meg jelentős összeget. További energiatippekért kattintson Energiatipp rovatunkra!

Címkék: zöld