Válogatott újságírók utazhatnak Tibetbe

Tucatnyi külföldi újságíró utazik szerdán Lhászába, hogy „megismerje az igazságot" az utóbbi hetekben történt zavargásokkal kapcsolatban - jelentette be kedden a kínai külügyminisztérium. Eközben szabadlábra helyezték azokat tiltakozókat, akik hétfőn megzavarták az olimpiai lánggyújtási szertartást. A kínai média elhallgatta az incidenst.

A külföldi újságírók felkereshetik a zavargások által érintett helyeket, és interjúkat készíthetnek az erőszakcselekmények sérültjeivel – mondta Csin Kang (Qin Gang) külügyi szóvivő Pekingben. Az utazást szervező kínai külügyminisztérium jelölte ki azokat a külföldi tudósítókat, akik tagjai lehetnek a Tibetbe látogató csoportnak.

A szóvivő nem közölt további részleteket, de Pekingben dolgozó újságíróktól származó értesülés szerint az amerikai AP és a japán Kyodo hírügynökség, a katari al-Dzsazíra televízió, a Financial Times című brit és a The Wall Street Journal amerikai lap munkatársai, valamint tajvani és hongkongi médiaszervek újságírói vehetnek részt a háromnaposra tervezett tibeti utazáson.

Zavargások Katmanduban (Galéria)

A kínai hatóságok megtiltották a zavargások tetőpontján a külföldi újságíróknak, hogy Tibetbe és a vele szomszédos kínai tartományok tibetiek lakta területeire utazzanak. Azzal vádoltak több nyugati tömegtájékoztató eszközt, hogy meghamisítják a tényeket a tibeti zavargásokról adott tudósításaikban.

Tibeti emigránsok által közölt adat szerint mintegy 140 tibetit öltek meg a kínai rendfenntartó erők a tüntetések elfojtásakor. Hivatalos kínai bejelentés szerint 18 ártatlan (kínai) civil és egy kínai rendőr életét oltották ki a zavargások tibeti részvevői.

—-Elengedték a tiltakozókat, a média hallgat—-

Szabadlábra helyezték azt a három francia tiltakozót, akik hétfőn megzavarták az olimpiailáng-gyújtási szertartást a görögországi Olümpiában.

A Tibet szabadságáért tüntető aktivisták – a Riporterek határok nélkül nevű szervezet tagjai – egyikének sikerült eljutnia a pódiumig, ahol éppen Liu Csi (Liu Qi), a pekingi játékok szervezőbizottságának (BOCOG) elnöke beszélt. A demonstráló egy zászlót mutatott fel, amelyen az olimpiai ötkarika bilincsekből áll, miközben a rendőrök közbeléptek és elvezették. „Nem a görögök megsértése volt a célunk, mi a kínai rezsim ellen akartunk tiltakozni” – mondta az előállított tüntetők egyike.

Elsötétített képernyők

Az angol nyelvű China Daily napilap legalább nyolc cikket közölt az olümpiai eseményekről – az egyiket „Tökéletes rajt az aranyért” címmel -, de a rendzavarást kihagyta belőlük. A kommunista párt kínai nyelvű lapja, a Zsenmin Zsipao teljes címlapján a ceremóniát taglalta, de a tiltakozásról hallgatott. Az állami hírügynökség híreit átvevő Kuangming Zsipao annyit közölt, hogy „a tibeti emberek várják az olimpiát”, és „az egész ország lelkesen figyelte a váltófutás kezdetét”.

Ő jutott a legtovább a tiltakozók közül (MTI/EPA)

Az állami televízió elővigyázatosan csúsztatva sugározta a görögországi ünnepséget, és közvetlenül a tiltakozóakció előtt megszakította a közvetítést. A kommentátorok sem tettek említést az incidensről. A csak külföldiek számára fogható kínai CNN és BBC-híradásokban elsötétült a képernyő, amikor a rendzavarás képei következtek.

Világ körüli út

A fáklyát vasárnap veszi át Athénban a BOCOG képviselője, majd másnap fogadják a kínai fővárosban, ahonnan európai körútra indul. A tervek szerint július 20-án érkezik Lhaszába, Tibet fővárosába. A láng 130 napos, öt kontinensen áthaladó útja során 137 ezer kilométer után érkezik meg a végállomásra, a pekingi Nemzeti Stadionba.

Címkék: Sportmix