Nem zárható ki az olimpiai bojkott

Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke indokoltnak tartja a nyári olimpiai játékok bojkottját, ha Kína továbbra is elutasít mindenféle párbeszédet, együttműködést a dalai lámával, a tibetiek szellemi vezetőjével.

„Pekingnek döntenie kell. Haladéktalanul tárgyalásokat kell kezdenie a dalai lámával. Amennyiben ennek nem lesz jele, akkor indokoltnak tartom a bojkott-intézkedéseket” – nyilatkozta Pöttering. Az Európai Parlament elnöke leszögezte: „Nem szabad kizárni a pekingi ötkarikás játékok bojkottjának a lehetőségét. Sikeres olimpiát szeretnénk, ugyanakkor nem a tibetiek elleni kulturális népirtásnak az árán, amiről a dalai láma beszél.”

Az Európai Parlament szerdán foglalkozik a tibeti helyzettel. Pöttering kezdeményezni fogja, hogy a tagállamok alakítsanak ki közös álláspontot az emberi jogok védelméről Tibetben.

Hans-Gert Pöttering közös álláspont kialakítását sürgeti (MTI/EPA)

„Kína fontos partner Európa számára, így például a globális felmelegedés elleni küzdelemben. Az együttműködés kölcsönös érdek. A tibeti népet azonban nem szabad ezért feláldozni, mert önbecsülésünket veszítenénk el vele” – hangoztatta a kereszténydemokrata politikus, az Európai Parlament elnöke.

Az Európai Unió sportminiszterei a hét elején tartott szlovéniai megbeszélésükön ellenezték a pekingi olimpia bojkottálását. Úgy ítélték meg, hogy a korábbi olimpiai bojkottok megmutatták, hogy az ilyen fellépéssel csak korlátozott hatás érhető el.

Címkék: Sportmix