Pénzt hozhat a szigetelés

Az Energia Klub most a lakás hőszigetelésére kínál olcsó, de hatékony praktikákat. Fejenként 140 kilogramm szén-dioxidot, és jelentős pénzt segítünk megtakarítani. Szigeteljünk! - energiatakarékossági tippek a FigyelőNeten.

A hő megőrzésének első lépése helyes a szellőztetés: szellőztessünk naponta többször, rövid ideig! Ne csak résnyire nyissuk, hanem tárjuk ki az ablakokat, így a levegő hamar kicserélődik, miközben nem hűl ki a lakás. Eközben persze érdemes lejjebb tekerni a fűtést. Ha folyamatosan résnyire hagyott ablakkal szellőztetünk, miközben megy a fűtés, az utcát melegítjük a lakás helyett – figyelmeztet a szervezet.

Szigeteljünk!

Az ajtók, ablakok hővesztesége igen jelentős: még a dupla üvegezésű ablakokon is elszökhet a hő 25 százaléka. Ezt csökkenthetjük, ha télen sötétedés után leeresztjük a redőnyt, és behúzzuk a sötétítőt. Ha a „csúcsra járatott” radiátor mellett is hideg a lakás, legtöbbször a hiányos szigetelés felől fúj a szél, hiszen a hő nemcsak az ablakfelületeken, hanem a tok mentén is elszökhet. Az ajtók, ablakok utólagos résszigetelése viszonylag olcsó megoldás, és általában saját kezűleg is elvégezhető. Egy jól kivitelezett, tartós szigetelés évi 15-20 százalék körüli fűtési energiamegtakarítást eredményez.

A lakás egyik “leggyengébb pontja” (fotó: Major Zoltán)

A piacon több szigetelőanyag közül is választhatunk. A legegyszerűbb megoldásnak a szivacs alapú öntapadós szigetelőcsík látszik, ezekről azonban tudni kell, hogy élettartamuk igen rövid: 1-2 évente cserélni kell őket, s míg a felragasztás könnyű, a ragasztócsík eltávolítása annál nehezebb feladat. Érdemesebb szilikon alapú, tartós és rugalmas anyagokat választani, amik 10-12 éven át is szolgálhatnak – tanácsolja az Energia Klub.

A környezetért

Magyarországon egy ember átlagosan körülbelül 15 kg szén-dioxidot bocsát ki naponta. Lássuk, ehhez képest mennyi szén-dioxidtól kímélhetjük meg a légkört, ha változtatunk néhány fűtéssel kapcsolatos szokásunkon! Nyílászáróink szigetelésével évente 140 kilogrammal kevesebb szén-dioxidot bocsátunk ki.

Mindenki számára adott a lehetőség, hogy csökkentse az energiafogyasztását, miközben nem kell lemondani a megszokott komfortról: elég egy kis odafigyelés, néhány apróbb változtatás, és máris rengeteg energiát takaríthatunk meg.

Jövő héten egy másik pénznyelőt, a meleg vizet vizsgáljuk.

Címkék: zöld