A Napoli mentette meg a Milant

Szerda este csetlett-botlott az olasz bajnokság krémje. Az Inter Genovában hagyott két pontot, a Milan otthon, a Fiorentina idegenben kapott ki, míg a Roma elbukta a lokálderbit. A Juventus sem alkotott nagyot az Empoli otthonában.

Az Inter a rendkívül tartalékos Genoa otthonában igyekezett növelni előnyét. A hazaiaknál az első számú kapus, Rubinho mellett a középpályás Matteo Paro, valamint a remek idényt futó Boriello sem volt a kezdőben (a lombardoknál Dacourt, Samuel, Cordoba, César, Figo és Sztankovics sérülés, Materazzi eltiltás miatt hiányzott, míg Vieira a meccs előtt sérült meg).

Ennek, no meg a papírformának megfelelően a milánóiak szereztek vezetést: a 11. percben a bal oldalon De Rosát lerázó Ibrahimovic emelt középre, az érkező Suazo pedig a hálóba talált. A folytatásban a Genoa szép lassan átvette a kezdeményezést, igaz, a kapura kevésbé volt veszélyes Gian Piero Gasperini együttese.

A 39. percben aztán tovább folytatódott az Inter piros-mániája: a rövid időn belül két sárgát összeszedő Pelét kiállították, s innentől kezdve a hazaiak kezében volt a meccs.

Az 53. percben Sculli gólját lesállás miatt érvénytelenítették ugyan, majd Borriello két tiszta helyzetet is elpuskázott, de az ex-milanos végül megszerezte a megérdemelt egyenlítést. Juric távoli lövését Julio Cesar csak kiütni tudta, s Boriello akrobatikus mozdulattal bevágta a kipattanót.

Az Inter hibáját azonban az üldözők egyike sem tudta kihasználni. A Juventus az Empoli stadionjában ért el 0-0-át, a Fiorentina Nápolyban vérzett el a duplázó Lavezzi jóvoltából, míg a Sampdoriát fogadó Milan újabb esélyt szalasztott el a felzárkózásra.

Sampdoria-öröm: Delvecchio gratulál Volpinak (ANSA)

Kaká nélkül nem megy

A standard kezdőcsapattal felálló vörös-feketék a 25. percben már kétgólos hátrányba kerültek. A történések már a 9. perctől kedvezőtlenül alakultak, hisz Kaká sérülése és lecserélése miatt a hazaiak megzavarodtak, s ezt percekkel később kihasználta a pazar formában lévő Samp.

Delvecchio és Sammarco bolondította meg a Milan-védelmet, a labda Maggióhoz került, aki nem hibázott. A 21. percben a milanosok némi joggal reklamáltak büntetőt Ambrosini lehúzásáért, ám a 25. percben ők kaptak újabb gólt. Egy ellentámadás végén Delvecchio hagyott faképnél mindenkit, esélyt sem adva Kalacnak.

A kitámadó hazaiak elsősorban távolról próbálkoztak, a legnagyobb helyzet így a vendégek előtt adódott. Maggio duplázhatta volna meg találatai számát, de egyedül a tizenhatoson belül gyatrán mellé lőtt. Az 55. percben ezúttal Gilardino bántalmazását hagyta megtorlatlanul a játékvezető, míg a pech később is jelezte, hogy végleg a Milan társául szegődött: a 60. percben Pirlo szabadrúgása a kapufán csattant.

A 71. percben aztán a tinédzserek összjátéka nyomán faragott hátrányából a BL-címvédő. Pato ívelt be, és Paloschi fejelt Castellazzi kapujába. A hátralévő időben Carlo Ancelotti tanítványai mindent megpróbáltak, de markáns helyzet nélkül maradtak, igaz, a hajrában a tizenhatosra betörő Gattuso lábában volt az egyenlítés – benne is maradt.

Lombard szerencse

A Milan szerencséjére a Fiorentina elhasalt a Napoli vendégeként, míg az Inter hívei a római derbit intézhették el egy csettintéssel. Tottiék fogadkozásai ellenére ugyanis a Lazio érvényesítve pályaválasztói jogát, „otthon” tartotta a pontokat a Roma elleni városi rangadón.

Behrami mindenki fölött. Nyert a Lazio (ANSA)

A mérkőzést a Roma kezdte jobban. Totti, majd Vucinic is közel járt az első találathoz, végül Taddei némileg szerencsés találata is kellett ahhoz, hogy a vendégek előnybe kerüljenek. Perrotta és Vucinic játszott össze a tizenhatoson belül, a montenegrói kiemelte a labdát a szélen érkező Taddeinek, s a brazil lövése a svájci Behrami vállán irányt változtatva becsapta Balottát.

A bekapott találat felrázta a fehér-kékeket, s a Lazio átvéve a kezdeményezést, egyre többször tűnt fel a Roma kapuja előtt, mígnem Kolarov baloldali bekanyarintása után a mindenkit megelőző Pandev vette be Doni kapuját.

A feljavuló vendéglátó az 56. percben fordított. Juan földrevitte Bianchit, Morganti pedig megadta a büntetőt, amit a Donit ellenkező sarokba küldő Rocchi hidegvérrel értékesített.

Ezúttal a Roma igyekezhetett, s a „farkasok” válaszára nem kellett sokat várni. Totti Laudrup-módra a kifutó védőket átemelve hozta helyzetbe Perrottát, s a középpályás kilőtte a felső sarkot. A meccs legszebb jelenete egyenlítést ért, ám még távolról sem volt vége.

Szűk félórával a lefújás előtt mindkét csapat győzelemre játszott, így a helyzetek egymás után sorakoztak a két kapu előtt. Az utolsó percekre a nagy rohanásba mindkét csapat belefáradt, s ekkor úgy tűnt, az őszi 3-2-es Roma-siker után ezúttal döntetlennel zárult a Derby Della Capitale. Nem így történt.

A 91. percben Pandev ívelt be a tizenhatosra, Mauri megtolta a labdát, s a kavarodás után Behrami lőtt a felső sarokba. A Roma hátránya hétpontosra nőtt az Interrel szemben.

Serie A, 29. forduló:

Lazio-Roma 3-2 (1-1)
Róma, Olimpico, 72 000 néző. Vezette: Morganti
Gól: Pandev (44.), Rocchi (56., 11-esből), Behrami (75.) illetve Taddei (30.), Perrotta (62.)
Lazio: Ballotta – De Silvestri (Mutarelli, 66.), Siviglia, Cribari, Kolarov – Dabo (Mudingayi, 83.), Ledesma, Behrami – Pandev, Bianchi (Mauri, 72.), Rocchi.
Roma: Doni – Cicinho, Méxes, Juan, Cassetti (Panucci, 88.) – De Rossi, Aquilani – Taddei (Giuly, 66.), Perrotta, Vucinic (Mancini, 83.); Totti.

Milan-Sampdoria 1-2 (0-2)
Milánó, Giuseppe Meazza, 52 477 néző. Vezette: Banti
Gól: Paloschi (71.) illetve Maggio (12.), Delvecchio (25.)
Kiállítva: Lucchini (91.)
Milan: Kalac – Oddo, Nesta, Kaladze, Jankulovski (Favalli, 55.) – Gattuso, Pirlo, Ambrosini (Gilardino, 46.) – Seedorf, Kakà (Paloschi, 55.) – Pato.
Sampdoria: Castellazzi – Lucchini, Gastaldello, Accardi – Maggio, Sammarco, Volpi, Palombo, Pieri (C. Zenoni, 74.) – Delvecchio (Ziegler, 88.) – Bonazzoli.

Genoa-Internazionale 1-1 (0-1)
Gól: Borriello (85.) illetve Suazo (11.)
Kiállítva: Pelé (40. Internazionale)

Cagliari-Atalanta 1-0 (1-0)
Gól: Acquafresca (18., 11-esből)
Kiállítva: Carrozzieri (76. Atalanta)

Livorno-Reggina 1-1 (0-1)
Gól: Bogdani (61.) illetve Brienza (33.)

Napoli-Fiorentina 2-0 (2-0)
Gól: Lavezzi (23., 31.)

Parma-Palermo 2-1 (0-0)
Gól: Budan (52., 90.) illetve Cavani (68.)
Kiállítva: Mariga (27.) illetve Barzagli (70.

Torino-Udinese 0-1 (0-1)
Gól: Pepe (25.)

Catania-Siena 0-0

Empoli-Juventus 0-0

Az élcsoport:
1. Inter 68, 2. Roma 61, 3. Juventus 55, 4. Fiorentina 50, 5. Milan 46, 6. Sampdoria 45, 7. Udinese 44

Címkék: foci