Kis Gergő és Cseh László is aranyérmes Eindhovenben

Kis Gergő 7:51.94 perces országos csúccsal aranyérmes lett 800 m gyorson az eindhoveni úszó Európa-bajnokságon. Nem sokkal később Cseh László 200 vegyesen kettőre növelte a magyar aranyak számát.

Az ajkaiak 20 éves kiválósága tökéletesen megfelelt Kiss László szövetségi kapitány elvárásának, aki medált, ez által sporttörténeti sikert remélt tőle, mivel ez a szám most először szerepel az úszó Eb hivatalos programjában.

A magyaros derűlátást erősíthette, hogy Kis a szerdai selejtezőben a legjobb időt úszta, megjavítva 2006-os magyar csúcsát (7:57.33 p), s hogy 400 m gyorson is országos rekordot döntött.

Kis országos csúccsal ért a célba (MTI)

A fináléban aztán nagyszerűen alakult minden: Kis előbb egy négyes élboly tagjaként “utazott”, féltávnál negyedik volt, 600-nál a harmadik, 650 méternél már a második, az utolsó ötvenen pedig – új sebességfokozatra kapcsolva – könnyedén ellépett a román Dragos Comantól is, és bő testhossznyi előnnyel győzött.

“Rövidpályán már nyertem érmet, de arra sokan azt mondják, olyan a normál medencéhez viszonyítva, mint fociban a nagypályás labdarúgáshoz képest a futsal. Szóval ez az ötvenes medencében aratott siker az igazi, s most már ez is megvan, mégpedig aranyérem formájában! A verseny előtt az első hat hely valamelyikével számoltam, de hogy majdnem hat másodpercet javítottam a legjobbamon, ez bizony meglepett” – nyilatkozta Kis Gergő, az eindhoveni Eb első magyar győztese.

Kis Gergő és az első magyar arany (MTI)


Cseh az órával versenyzett

Cseh László már az elején faképnél hagyta a teljes mezőnyt, rögtön pillangón tetemes előnyt szerezve, aztán háton, mellen és gyorson is csak az óra volt az ellenfele, s ezúttal az időmérő szerkezet “győzött”.

Az 1:58.02 perc így is nemzetközi szintű, s csak bő egy másodperccel gyengébb, mint az általa tartott Európa-csúcs (1:56.92). Hosszú Katinka ezüstje, Szepesi Nikolett bronza, na és Kis Gergő friss aranya után Csehé a negyedik eindhoveni magyar úszóérem, pedig még a felénél sem tart a kontinensviadal!

A döntő előtt az Eb sajtóközpontjának előzetesében a helyi szakírók – a magyar csapat sztárjának nevezve a vegyesúszó klasszist – ezt írták: “Cseh László megpróbálja végleg maga mögött hagyni a hatalmas (de nem legyőzhetetlen) Michael Phelps árnyékát”.

Cseh László elégedetlen volt az időeredményével (MTI)

Hogy az amerikai szuperúszó – aki nemcsak a magyar, de az összes többi riválisát is legyőzte az elmúlt szezon világversenyein – mennyire súlyosan “vetült rá” Csehre, nehéz megmondani, de hogy a friss Eb-győzelem jótékony hatással lehet az “árnyékoszlatásra”, az aligha kétséges.

“Az időeredményemmel nem vagyok elégedett! Én mindig meg szeretném javítani a legjobbamat, de ez most elmaradt, pedig a pakliban benne volt egy új Európa-csúcs is..” – hangzott Cseh Lászlónak az öröm pillanataiban is önkritikus nyilatkozata.

Úszó Eb, Eindhoven:
Férfi 800 m gyors, Európa-bajnok:
1. Kis Gergő 7:51.94 p – országos csúcs
2. Samuel Pizzetti (olasz) 7:54.09
3. Dragos Coman (román) 7:54.37

Férfi 200 m vegyes, Európa-bajnok:
1. CSEH LÁSZLÓ 1:58.02 p
2. Dinko Jukic (osztrák) 1:59.65
3. Vytautas Janusaitis (litván) 2:00.17

Címkék: Sportmix